Albert Heijn, Aldi en Lidl blijven tijdens de kerstdagen staleend verkopen. Dat zegt Wakker Dier na een rondgang bij de supermarktketens. Staleenden worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden, zonder enige voorziening om de dieren iets van hun natuurlijke gedrag te gunnen.

staleend
Op een vierkante meter leven 13 staleenden | Foto: Wakker Dier

Staleenden leven met dertien dieren op één vierkante meter in een stal. Zonder frisse lucht, zonder toegang tot zwemwater. Anne Hilhorst van Wakker Dier:

“Het is stuitend dat deze drie supers de feestdagen vieren over de rug van dit eendenleed.”

Pootproblemen
De supermarkten halen hun eend uit Frankrijk, waar de dieren een erbarmelijk bestaan leiden. Ze leven met duizenden dicht op elkaar, opgesloten in een dichte stal. Met hun zwemvliezen staan ze hele dagen op roostervloeren, wat ernstige pootproblemen kan veroorzaken. Ook worden ze door een gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden hun snavels gekort, wat zeer pijnlijk kan zijn.

staleend
Foto: Wakker Dier

Gestopt met staleend
Eend staat vooral met kerst op het supermarktmenu. Van de tien grootste supermarkten zijn Albert Heijn, Aldi en Lidl de laatsten die staleend in hun kerstassortiment hebben. De overige ketens zijn overgestapt op de vrije-uitloop variant of verkopen helemaal geen kersteend meer. Hilhorst:

“Albert Heijn, Aldi en Lidl lopen dus flink achter op de rest.”

staleend
Beeld: Wakker Dier

Buitenuitloop
Ook de vrije-uitloop eenden die in de Nederlandse schappen liggen, worden in Frankrijk geproduceerd. In tegenstelling tot de staleenden, hebben deze dieren wel toegang tot een buitenuitloop. Daarnaast staan ze binnen op stro in plaats van op roosters. En ze hebben in de stal iets meer ruimte; ze leven met zo’n acht eenden op één vierkante meter. Maar net als de staleenden hebben ze geen zwemwater.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Wakker Dier is begonnen met een campagne tegen de verkoop van staleend. Daarin roept ze de supermarkten op om deze eend definitief van het kerstmenu te schrappen. Daarnaast wil de organisatie dat de vrije-uitloop eend als welzijnsondergrens dient voor het houden van deze dieren.

Bron: