In Kenia zijn vorige maand drie olifanten aangevallen door stropers. De stropers hebben de dieren beschoten met gifpijlen. De olifanten lijken te hebben geweten wat de enige plek is waar ze hulp zouden krijgen, namelijk het opvangcentrum van het David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT). En dus strompelden de verzwakte olifanten over de Afrikaanse savanne naar dit centrum. Zelf waren ze er nooit geweest maar ze kenden olifanten die er als wees werden verzorgd en weer vrijgelaten. Hierdoor lijken de dieren geweten te hebben dat de mensen hier wel goed zijn voor dieren, in tegenstelling tot de stropers.

Afrikaanse olifanten
Foto via CITES Facebook

De medewerkers van het DSWT wisten bij de aanblik van de olifanten onmiddellijk wat er aan de hand was. Ze dienden de dieren antibiotica toe en verzorgden de wonden. Het gaat wonder boven wonder nu weer goed met de olifanten. Volgens dierenbeschermers is het helemaal niet zo vreemd dat de dieren, nadat ze beschoten werden door mensen, toch weer mensen opzochten omdat ze hulp nodig hadden. Olifanten hebben namelijk een ijzersterk geheugen en kunnen zich daarbij enorm goed oriënteren.

Het lijkt aannemelijk dat de olifanten, die ooit als wees werden opgevangen door het Wildlife Trust, op een of andere manier hebben gecommuniceerd aan hun vergiftigde soortgenoten dat het daar een veilige plek is.

Bron: HLN ©PiepVandaag.nl