Vorige week berichtte PiepVandaag over de agressieve sfeer op de paardenmarkt van Hedel, waardoor de NVWA besloot om een aantal trekpaarden met illegaal gecoupeerde staarten maar niet van de markt te verwijderen uit angst voor escalatie. Dit blijkt echter slechts het topje van de ijsberg te zijn, zo is te zien in een filmpje dat we opgestuurd kregen over de paardenmarkten van Zuidlaren en Hedel.

Paard met ernstig ontstoken oog | Foto: Kirby
Paard met ernstig ontstoken oog | Foto: Kirby

De beelden tonen dieren met verse en oude wonden, vergroeiingen, obesitas of juist ernstige ondervoeding. Kirby filmde deze misstanden en vroeg PiepVandaag er aandacht aan te besteden, met de oproep dat alle paardenmarkten verboden moeten worden. Wie de film heeft gezien en het hart op de juiste plaats heeft, kan niet anders dan het daar volledig mee eens zijn. Het is onbegrijpelijk dat de handelaren kennelijk geen enkele schaamte voelen om dieren te verkopen die de sporen dragen van een slechte behandeling en aantoonbare veronachtzaming van hun gezondheid en welzijn. Ook een aantal veeartsen blijkt het kennelijk niet nodig te vinden zich druk te maken om dit dierenleed en bagatelliseert de ellende, getuige de citaten in het filmpje.

paardenmarkt
Paard met wond aan het been. Volgens de aanwezige dierenarts had het dier hier geen last van. | Foto: Kirby

We juichen het initiatief van Kirby toe en roepen iedereen op om hetzelfde te doen: leg de misstanden vast op foto en film, zodat Nederland kan kennismaken met de duistere kanten van de paardenmarkten. Evenementen die door sommigen nog altijd beschouwd worden als erg gezellig en er vooral een mooie kans in zien om geld te verdienen. Van onze kant zullen we zoveel mogelijk van deze beelden naar buiten brengen, net zolang tot de paardenmarkten onder de groeiende kritiek van het toneel verdwijnen.

Bekijk hieronder het filmpje van Kirby (de beelden kunnen schokkend zijn):

Bron: Kirby ©PiepVandaag.nl