Dit jaar zijn weer misstanden gesignaleerd op de paardenmarkt in Zuidlaren. De Dierenbescherming Drenthe heeft schokkende beelden vrijgegeven van een handelaar die een shetlandpony mishandelt. Hierop is te zien hoe de pony door de handelaar aan zijn staart wordt opgetild en voortgesleept. Uiteindelijk zakt het arme dier door zijn benen van uitputting.

Paardenmarkt - Zuidlaren
Screenshot

Uiteindelijk grepen inspecteurs van de Dierenbescherming in en is de handelaar aangesproken op zijn gedrag. Of hij wordt bestraft is niet duidelijk.

Ook ezels waren de klos op de Zuidlaardermarkt. Deze dieren kunnen slecht tegen de regen, omdat hun vacht niet waterdicht is. Er is een overdekte ruimte voor ze beschikbaar, maar toen het begon te regenen maakten enkele handelaren hier echter geen gebruik van, waardoor de dieren stonden te rillen van de kou.

Bekijk hier de beelden die de Dierenbescherming maakte.

Vorig jaar riep Eyes on Animals na een inspectie op 15 oktober de Paardenmarkt Zuidlaren op om dierenwelzijn serieus te gaan nemen en het ondertekende Protocol Welzijn Paardenmarkten na te leven. De Dierenbescherming zag dat de marktorganisatie verbeteringen heeft aangebracht, zoals het beschikbaar stellen van hooi en water. Lang niet alle paardeneigenaren maakten hier gebruik van.

Dierenwelzijn is vaker in het geding bij paardenmarkten, zo ook op de ponymarkt in Bemmel bleek in augustus uit videobeelden.

Bronnen: Telegraaf.nl en AD.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven