We wijzen met grote regelmaat op de misstanden die in het buitenland plaatsvinden rond de handel in dieren en de vreselijke transporten, waarbij paarden en andere slachtdieren behandeld en mishandeld worden alsof ze al dood zijn. Maar ook in Nederland gaat het er niet zacht aan toe. Dat blijkt uit beelden die Nicole Fremouw op haar Facebook-pagina zette. Ze filmde hoe pony’s op de jaarlijkse ponymarkt in Bemmel op ruwe wijze door de straat werden gejaagd. Eén van de begeleiders is herkend en hij zal waarschijnlijk ook weer op 1 september op de paardenmarkt in Elst aanwezig zijn, zo blijkt uit de boze reacties op Facebook. En kennelijk is deze manier van dierenmishandeling een ‘mooie’ traditie in Nederland, want de Elster paardenmarkt is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

paardenmarkt

Op de beelden, die maandag 11 augustus 2014 gemaakt werden, is onder meer te zien hoe een pony op hardhandige wijze meermalen aan de staart wordt getrokken omdat het dier niet snel genoeg doorloopt. Ook wordt de betreffende pony angst aangejaagd door achter het dier met een stok op de grond te slaan. Het is niet goed te zien of de benen van de pony daarbij geraakt worden. Ooggetuige Nicole Fremouw verklaart aan PiepVandaag:

“Eerst lag er in de groep pony’s een veulen op de grond, dus ik waarschuwde een van de daar aanwezige handelaars. Normaal gesproken zorgen ze dan dat het veulen weer gaat staan. Ditmaal kreeg ik de mededeling: ‘o, die zijn toch bestemd voor de slacht, dus maakt niet uit’. Mijn dochter is toen tussen de pony’s in gegaan en heeft het veulen overeind geholpen. Al zijn ze bestemd voor de slacht – wat ik overigens ook niet begrijp – dan kunnen ze nog op een diervriendelijke manier vervoerd worden. “

paardenmarkt
Het gevallen veulen | Foto: Nicole Fremouw

Helaas bleef het niet bij dit ‘incident’. Fremouw:

“Later werden de pony’s daar opgehaald door de personen die op het filmpje staan. Ze werden meteen als het ware meegesleurd, 1 pony steigerde en viel achterover op zijn/haar rug. Toen ik er wat van zei, kreeg ik een brutale mond en agressieve blik. Toen heb ik besloten om het te gaan filmen en op Facebook te plaatsen. Ik dacht: dit is de enige manier om in Nederland te laten zien dat ze ook hier in ons land de paarden/pony’s op een dieronvriendelijke manier behandelen”.

Opvallend is dat geen van de omstanders ingrijpt wanneer de gezette begeleider de pony ruw aan de staart trekt. Dat het dier de mishandeling als onprettig ervaart is te zien aan de reactie, want het steigert en lijkt daarna nog minder gewillig om zich mee te laten voeren.

Nationaal cultureel erfgoed
Op de website van de Elster paardenmarkt wordt met trots aangekondigd dat het evenement is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Er staat te lezen:

“De Elster Paardenmarkt is een levend monument dat bijna zonder onderbreking gedurende eeuwen in Elst heeft plaatsgevonden. Het evenement is in de loop van de tijd nauwelijks veranderd en vervult nog steeds de economische functie die het altijd gehad heeft. Het speelt een voorname rol in de identiteit van het dorp Elst als streekcentrum en als centrum van paardenhouderij en handel.”

“Wat de handel betreft is er niets veranderd: “men koopt wat men ziet”: op de markt is geen enkele vorm van garantie. Het monsteren van het paard, het handjeklap, de contante betaling, het bezegelen van de koop in de plaatselijke herberg, dit alles is sinds de middeleeuwen niet veranderd.”

Eens en temeer blijkt dat we in Nederland nodig de hand in eigen boezem moeten steken als het gaat om de paardenhandel. Met geen woord wordt er gerept over toegenomen dierenwelzijn, maar men dweept met aloude tradities, waarbij de paarden enkel gezien worden als handelswaar en niet als levende wezens met gevoel en recht op een diervriendelijke behandeling.

Melden
Wie op maandag 1 september in de buurt is van de paardenmarkt in Elst wordt opgeroepen om in de gaten te houden hoe er met de dieren wordt omgesprongen en het te melden wanneer er dierenmishandeling plaatsvindt. Want wanneer er zich soortgelijke taferelen afspelen als in het filmpje van Nicole Fremouw, dan is er een historische schandvlek verheven tot nationaal cultureel erfgoed.

Bekijk hieronder de videobeelden van de paardenmarkt in Bemmel op 11 augustus, gemaakt door Nicole Fremouw:

Bronnen: Facebook, Elster Paardenmarkt ©PiepVandaag.nl Bart van Riel