Tientallen Nederlandse reisorganisaties bieden toeristen nog steeds olifantenritten aan. Het gaat onder andere om 333TRAVEL en VNC Asia Travel. Deze reisorganisaties geven vooralsnog geen gehoor aan de oproep van World Animal Protection om te stoppen met olifantenritten. World Animal Protection roept iedereen op om de reisorganisaties via social media ter verantwoording te roepen.

Olifantenritten - Knysna Elephant Park
Olifantenritjes – Knysna Elephant Park

Dankzij de campagnes van World Animal Protection besloten veel Nederlandse reisorganisaties in de afgelopen jaren om te stoppen met het aanbieden van olifantenritten. Reisorganisatie Kuoni liet vorige week weten de olifantenritten te schrappen en ook Tiara Tours heeft aangegeven van de olifant af te stappen. Toch bieden naar schatting enkele tientallen reisorganisaties nog steeds olifantenritten aan. Het gaat vooral om kleine en middelgrote (online) reisbureaus en –organisaties.

Achter de ritjes gaat veel olifantenleed schuil: jonge olifantjes worden illegaal in het wild gevangen en op gewelddadige wijze afgericht. Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection:

“Binnen de reisbranche zijn gelukkig veel organisaties die hun verantwoordelijkheid al hebben genomen. Reisorganisatie Arke is hier een mooi voorbeeld van. Wij vragen nu de laatste organisaties dringend om zo snel mogelijk alle olifantenritten en –shows te schrappen uit hun aanbod. Olifanten zijn wilde dieren die niet thuishoren in de toeristenindustrie.”

De oproep aan de reisorganisaties is onderdeel van de campagne “Stap van de olifant af!”. Via de website www.stapvandeolifantaf.nl kan heel Nederland beloven om nooit (meer) op een olifant te rijden. Tot nu toe deden meer dan 20.000 mensen deze belofte.

Persbericht World Animal Protection