In de Amerikaanse plaats Dallas raakte begin oktober een verpleegkundige besmet met ebola. Zij heeft een hond, Bentley, maar deze werd gelukkig niet gedood, in tegenstelling tot de hond van een Spaanse verpleegster met ebola, Excálibur. Bentley werd in quarantaine geplaatst en getest.

ebola
Archieffoto Cavalier King Charles-spaniël | Betty Verdure via Wikimedia Commons

‘De hond is erg belangrijk voor de patiënt’, aldus de burgemeester van Dallas een paar weken geleden.

Inmiddels is vastgesteld dat Bentley negatief is getest op het ebolavirus. Vorige week werd de hond weggehaald uit het appartement van de 26-jarige verpleegster en in quarantaine geplaatst. De perswoordvoerder van de stad heeft laten weten dat voor het einde van de 21-daagse quarantaine de Cavalier King Charles-spaniël nog een keer zal worden getest.

Na het drama rond Excálibur, de hond van verpleegkundige Teresa Romero Ramos, die op 8 oktober werd gedood omdat de hond volgens autoriteiten een potentieel besmettingsgevaar was. Daardoor zit de schrik er bij hondeneigenaren goed in. De Madrileense verpleegkundige raakte besmet met ebola tijdens het uitoefenen van haar beroep. De autoriteiten waren bang dat zij de ziekte had overgedragen op haar hond en deze het virus kon overdragen op anderen, hoewel hiervoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

PiepVandaag.nl deed navraag bij diverse deskundige partijen. Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen vertelde dat er geen protocollen zijn voor honden in met ebola besmette gebieden en volgens het RIVM laat onderzoek uit 2001 zien dat de kans heel erg klein is dat een hond een rol speelt bij de overdracht van ebola. Het RIVM is daarom van mening dat er geen reden was om de hond in te laten slapen.

Volgens de World Organisation for Animal Health (OIE) is er geen bewijs dat huisdieren een actieve rol spelen in de verspreiding van ebola. Dit staat in een persbericht van de organisatie.

Bron ©PiepVandaag.nl