De gemeenteraad van Dallas, Texas (VS) stemde vorige maand unaniem voor de ‘Dallas Humane Pet Store Ordinance’, die op 11 november dit jaar zal ingaan. Dankzij deze verordening wordt de verkoop van honden en katten in dierenwinkels verboden. Hiermee wordt ook gelijk de broodfok, de zogenaamde ‘puppy mills’ aan banden gelegd.

Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels
Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels | Foto: screenshot video CBSDFW/YouTube

Er zal een boete zijn van maximaal 500 dollar bij overtredingen. In de verordening (pdf) staat dat dierenwinkels nog wel ruimte mogen bieden voor het uitstallen van honden en katten die beschikbaar zijn voor adoptie door een dierenasiel of welzijnsorganisatie. President en CEO van SPCA of Texas, Karen Froehlich:

“Deze verordening zal tientallen lokale humane dierenwinkels in Dallas ondersteunen die geen puppy’s verkopen, maar in plaats daarvan puppy’s adopteren die wanhopig liefdevolle families nodig hebben. Ons asiel alleen al heeft meer dan 1000 dieren onder onze zorg en asielen in heel Texas transporteren duizenden adopteerbare honden naar andere staten als gevolg van overcapaciteit. De tijd is rijp voor Dallas om deze Humane Pet Store Ordinance aan te nemen, zowel voor de dieren als voor onze gemeenschap.”

Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels
Zo’n 90 procent van de dieren in dierenwinkels komen uit de broodfok (VS) | Foto: screenshot video CBSDFW/YouTube

10.000 puppy mills

Zo’n 90 procent van de dieren in dierenwinkels komen uit de broodfok. Uit een rapport van de New York City Bar Association, een vereniging van advocaten en rechtenstudenten, blijkt dat er in de VS minstens 10.000 puppy mills zijn, die samen zo’n 2,4 miljoen puppy’s ter wereld brengen. Directeur Government Relations bij Texas Humane Legislation (THLN), Stacy Sutton Kerby, zegt in een verklaring:

“Sinds januari 2021 hebben we onvermoeibaar gewerkt om deze verordening aan te nemen om de puppy mills pijplijn in Dallas te sluiten om honderden zieke puppy’s te stoppen die worden verscheept vanuit puppy mills uit andere staten. Door de jaren heen heeft de THLN hulplijn regelmatig klachten ontvangen over winkels in Dallas die zieke of ongezonde puppy’s verkopen. We zijn voorzitter Adam Bazaldua, burgemeester Pro Team Chad West, Quality of Life, Arts & Culture Committee en het stadspersoneel zo dankbaar voor alle steun en aandacht voor deze belangrijke kwestie van dierenwelzijn in onze gemeenschap.”

Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels
Dallas verbiedt verkoop honden en katten in dierenwinkels | Foto: screenshot video CBSDFW/YouTube

Chronische gezondheidsproblemen

Naast de puppy mills bestaan er ook kitten mills. De dieren groeien op in een onhygiënische omgeving, met een gebrek aan water, voedsel en zorg. Er is weinig bescherming tegen hitte en kou. Ook krijgen de jonge dieren weinig kansen om te kunnen socialiseren. In de broodfok is er weinig aandacht voor het welzijn van de dieren, waardoor ze vaak chronische gezondheidsproblemen hebben. Dit is naar voor het dier zelf, maar ook voor de eigenaar, die te maken krijgt met hoge dierenartskosten. CEO van Operation Kindness, Ed Jamison:

“We zijn er trots op dat de stad Dallas opnieuw de belangen van honden en katten op de eerste plaats zet. Omdat Operation Kindness samenwerkt met meer dan 70 opvangpartners in de hele regio, weten we dat de asielen vol zitten met prachtige dieren die een thuis nodig hebben. We hopen dat deze verordening de gemeenschap zal helpen adoptie te overwegen als hun eerste keuze wanneer ze een huisdier in hun gezin opnemen.”

Dallas voegt zich bij andere steden in Texas, zoals El Paso, Austin, San Antonio, Sherman, College Station, Euless, Houston, Fort Worth en Waco die een soortgelijke verordening hebben aangenomen. Voor zover bekend is Petland de enige dierenwinkel in de stad Dallas die puppy’s en kittens verkoopt.
.

.
Bronnen:

#GNvdD: New York verbiedt verkoop van dieren in dierenwinkels

GB verbiedt verkoop puppy’s en kittens in dierenwinkels

©AnimalsToday.nl Jane Sauer