Groot-Brittannië verbiedt volgend jaar de verkoop van puppy’s en kittens in dierenwinkels, om uitbuiting en misbruik van dieren tegen te gaan en de afzetmarkt voor malafide fokkers te verkleinen. Ook moet de maatregel ervoor zorgen dat impulsaankopen tot het verleden gaan behoren.

dierenwinkels
Groot-Brittannië verbiedt de verkoop van puppy’s en kittens in dierenwinkels | Foto: publiek domein

In oktober van dit jaar werd het dierenwinkels al verboden om puppy’s en kittens jonger dan 8 weken te verkopen, want dan zijn ze nog niet toe aan de scheiding van hun moeder. Maar nu wordt het verbod volgend jaar uitgebreid naar dieren tot 6 maanden, wat voor veel mensen de meest populaire leeftijd is voor het aanschaffen van een hondje of katje.

Malafide fokkers

Het doel is om de stroom aan malafide gefokte dieren naar dierenwinkels stop te zetten, vaak afkomstig van mensen met weinig inkomen die zonder kennis van zaken en zonder licentie hun eigen puppyfarm opzetten. Maar ook bij fokker met licentie komen wantoestanden voor, aldus het Britse ministerie van milieu, voedsel en plattelandsaangelegenheden (Defra).

Daarnaast is er, ook in Nederland, nog altijd een forse import van Oost-Europese puppy’s, waarvan de papieren vaak niet deugen en de dieren doorgaans onder erbarmelijke omstandigheden gefokt worden, zonder enig toezicht en vaak zonder medische zorg of de juiste inentingen voorafgaand aan hun export. Defra wijst mensen die een puppy of kitten jonger dan 6 maanden willen door naar bonafide fokkers maar vooral naar asielen.

dierenwinkels
Wie een huisdier wil kan het beste naar het asiel gaan om te adopteren | Foto: publiek domein

Lucy

De regering baseert zich bij de beslissing om kittens en puppy’s uit dierenwinkels te verbannen op een enquête onder het Britse publiek, waaruit bleek dat 95 procent van de respondenten voorstander was van het verbod. De maatregel wordt in de volksmond  ‘Lucy’s wet’ genoemd, ter ere van een spaniël die in 2013 werd gered van een puppyboerderij in Wales. Lucy, die in 2016 stierf, bracht het grootste deel van haar leven door in een kooi. Activiste Lisa Garner nam haar mee naar huis en lanceerde een bewustmakingscampagne op de sociale media, die de visie op hoe Britten aan hun huisdieren komen veranderde.

Petitie

Wij willen dat er ook in Nederland een einde komt aan de verkoop van dieren in dierenwinkels, dus van puppy’s en kittens en alle andere dieren. Ben je het hiermee eens, teken dan onze petitie #stopdierverkoopinwinkels.
.

Petitie: Stop de verkoop van dieren in dierenwinkels

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel