Excálibur, de hond van verpleegkundige Teresa Romero Ramos en haar man Javier Limon, is op 8 oktober gedood. De Madrileense verpleegkundige raakte besmet met ebola, tijdens het uitoefenen van haar beroep. De autoriteiten waren bang dat zij de ziekte had overgedragen op haar hond en deze het virus kon overdragen op anderen, hoewel hiervoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

ebola
Foto via #SalvemosAExcalibur

Teresa, Javier en zeker 390.000 mensen pleitten via een petitie voor het leven van Excálibur. Ook Partido Animalista (PACMA) zette zich met man en macht in om zijn leven te redden, maar helaas mocht dit alles niet baten. De gezondheidsdienst kreeg toestemming van de rechter om de hond te euthanaseren in de woning van het echtpaar.

De verpleegkundige raakte besmet met ebola door het verzorgen van een patiënt afkomstig uit Sierra Leone en wordt in quarantaine gehouden, evenals haar man. Volgens de autoriteiten was hun hond Excálibur een potentieel besmettingsgevaar en moest daarom worden gedood en zijn lichaam vernietigd. Teresa en Javier wilden dat Excálibur net als zij in quarantaine zou worden gehouden en werden in hun standpunt gesteund door de Spaanse raad voor de diergeneeskunde.

Angst wint van reden

PiepVandaag.nl deed navraag bij diverse deskundige partijen. Een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen vertelde dat er geen protocollen zijn voor honden in met ebola besmette gebieden en volgens het RIVM laat onderzoek uit 2001 zien dat de kans heel erg klein is dat een hond een rol speelt bij de overdracht van ebola. Het RIVM is daarom van mening dat er geen reden was om de hond in te laten slapen.

Volgens de World Organisation for Animal Health (OIE) is er geen bewijs dat huisdieren een actieve rol spelen in de verspreiding van ebola. Dit staat in een persbericht van de organisatie.

Huisdieren zijn voor velen een onderdeel van het gezin, wat de dood van Excálibur extra pijnlijk maakt voor zijn baasjes, die alles hebben gedaan om hun geliefde vriend in leven te houden.

In de Amerikaanse plaats Dallas blijkt ook een verpleegkundige besmet te zijn met ebola. Ook zij heeft een hond, maar deze wordt gelukkig niet gedood.

‘De hond is erg belangrijk voor de patiënt’, aldus de burgemeester van Dallas.

Bronnen: Telegraaf.nl, HP De Tijd, NOSDaily Mail ©Piepvandaag.nl