Leonie VesteringJe hoeft maar vegetariër te zijn of je wordt in één zin samen genoemd met woorden als terrorist, activist, noodverordening, dierenrechtendemonstrant en nertsenbevrijder. Je zal maar vegetariër zijn én directeur van ‘Wilde Dieren de Tent Uit’. Dan wordt het pas echt spannend. Terwijl ik eigenlijk gewoon een held op sokken ben die graag dieren in nood helpt, word je als dierenbeschermer snel gezien als gevaarlijke activist. In mijn geval een blonde, meisjes-activist, gewapend met (neplederen) pumps. Hobby’s: onder een kleedje warm op de bank zitten (liefst ook in de zomer). Zwakte: kan niet tegen kietelen. Nertsen bevrijden? Zou het niet eens durven! Demonstreren? Doe mij liever een pittige discussie!

In de media wordt al snel gesproken over activisme als je opkomt voor de belangen van dieren. Ongeacht hoe je jouw onvrede vorm geeft, word je direct in het figuurlijke hokje ‘dierenactivist’ geplaatst. Maar die ‘dierenactivisten’ kun je niet allemaal over één kam scheren. Zo komen dierenbeschermers op verschillende manieren op voor het welzijn van dieren: de één biedt een individueel dier een veilig onderkomen in een opvangcentrum en een ander demonstreert voor de ingangen van proefdiercentra. De één gaat uit principe níet naar een circus met wilde dieren, de ander gaat juist bij de dieren kijken om een oogje in het zeil te houden. Sommige organisaties proberen door middel van politieke lobby wetgeving te verbeteren en weer anderen informeren het publiek om maatschappelijk draagvlak te creëren.  Zolang het allemaal binnen de kaders van de wet plaats vindt, zijn het naar mijn mening allemaal actieve manieren om dieren te proberen te beschermen. En let wel: proberen. Want voordat dieren echt geholpen zijn, heb je in Nederland wel een heeeeel lange adem nodig.

Is het dan zo erg om activist genoemd te worden? Nee. Eigenlijk zijn we allemaal activist wanneer we onze stem laten horen, een petitie tekenen of gebruik maken van onze stemrecht en de democratie. Positieve veranderingen in de wereld kunnen we alleen bewerkstellingen door actief te zijn. Volgens de Dikke van Dale betekent activisme “het streven om een idee uit te dragen door bedrijvige werkzaamheid”. Nou en of we bedrijvige werkzaamheden uitvoeren bij Wilde Dieren de Tent Uit. We hebben onze handen vol. We staan ons mannetje bij flinke discussies, zijn ambitieus, spreken ons uit tegen onrecht, hebben een sterke wil om dierenleed voor entertainment te stoppen en zijn eigenlijk best heel aardig (en leuk!)… Dat zijn de mensen van Wilde Dieren de Tent Uit.

Ben jij ook best aardig (en leuk?) en wil jij ons team komen versterken? Kijk dan op onze website voor een vrijwilligersvacature! (link:

Leonie Vestering
Wilde Dieren de Tent Uit