DierenPark Amersfoort heeft twee leeuwinnen verhuisd naar een dierentuin in Hongarije. De zusjes Zuna en Sifra zullen daar deelnemen aan een fokprogramma. Gezien eerdere heikele kwesties rond DierenPark Amersfoort is het nog maar de vraag of dit goed nieuws is.

Leeuwinnen DierenPark Amersfoort naar Hongarije voor fokprogramma
Leeuwinnen Sifra en Zuna van DierenPark Amersfoort zijn verhuisd naar Hongarije voor deelname aan een fokprogramma | Foto: screenshot video DierenPark Amersfoort/YouTube

DierenPark Amersfoort kwam twee jaar geleden in opspraak vanwege het doodschieten van de chimpansees Mike en Karibuna. Door een menselijke fout waren zij ontsnapt en er was geen sprake van noodweer. Er is aangifte gedaan door meerdere dierenorganisaties.
.

Aangifte over doodschieten chimpansees Mike en Karibuna in Dierenpark Amersfoort

.
Ongeveer een jaar geleden ontsnapten ook twee wolven uit het dierenpark. Zij werden uiteindelijk verdoofd en teruggezet in de roedel. Dit had tot gevolg dat één wolf werd gedood en de ander zwaargewond raakte, omdat zij niet konden vluchten uit hun beperkte leefruimte. Dat er dubieus met de dieren wordt omgegaan in DierenPark Amersfoort is dus duidelijk.
.

Brandbrief naar Vaste commissie LNV uit vrees voor leven wolven DierenPark Amersfoort

.
Of de leeuwinnen beter af zullen zijn in Hongarije is echter niet bekend. Recent is dit land nog in beeld geweest omdat ex-circusolifant Buba er tot grote ontsteltenis stiekem heen is gebracht. Het gaat om een commercieel dierenpark, terwijl de olifant ondergebracht had kunnen worden in een goede opvang in Frankrijk.
.

Olifant Buba stilletjes verhuisd naar dierenpark Hongarije

Fokprogramma

Wat betreft fokprogramma’s is het zo dat deze in sommige gevallen kunnen bijdragen aan het behoud van een soort. Het zou de leeuwenpopulatie kunnen helpen, aangezien deze sinds 1900 is geslonken van 200.000 naar ongeveer 20.000 dieren. Ze moeten dan wel teruggeplaatst worden in het wild, in plaats van wederom verscheept te worden naar een andere dierentuin.
.

580 olifanten doodongelukkig in Europese dierentuinen

.
Dierenwelzijnsorganisaties als House of Animals staan zeer kritisch tegenover dierentuinen. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dit niet ten goede komt aan de (mentale) gezondheid van de dieren. Zeker grote katachtigen, zoals de leeuwinnen Zuna en Sifra, horen niet in gevangenschap thuis. Karen Soeters van House of Animals:

“Na de eerdere schokkende berichten over DierenPark Amersfoort ben ik zeer kritisch op het vertrek van de leeuwinnen, naar Hongarije nota bene. Het land waar ex-circusolifant Buba nu ook zit, terwijl ze daar helemaal niet hoort. Gaan voortaan alle overtollige circus- en dierentuindieren naar Hongarije? En dan fokken en/of er opnieuw geld mee verdienen door dieren tentoon te stellen voor het publiek?”

Het zou beter zijn om op de plekken waar de dieren daadwerkelijk bedreigd worden harder in te grijpen tegen stroperij en canned hunting – een type jacht waarbij de dieren in een omheind gebied worden gedood, zonder een kans te ontkomen. Cruciaal hierin zijn plaatselijke gemeenschappen, die met de leeuwen moeten samenleven. In plaats van de dieren te schaden, kunnen ze een proactieve rol innemen bij hun behoud. Op steeds meer plekken weet men dat levende leeuwen in het wild ook geld kunnen opleveren, bijvoorbeeld dankzij diervriendelijke safari’s en natuurvakanties.

Leeuwinnen DierenPark Amersfoort naar Hongarije voor fokprogramma
Leeuwinnen Sifra en Zuna van DierenPark Amersfoort zijn verhuisd naar Hongarije | Foto: screenshot video DierenPark Amersfoort/YouTube

Sifra en Zuna verhuisd

In onderstaande video is te zien hoe de leeuwinnen voorbereid zijn op de verhuizing naar Hongarije, die inmiddels heeft plaatsgevonden en volgens de dierentuin ‘succesvol’ verliep:
.

.
De tijd zal leren hoe het de twee leeuwinnen in Hongarije vergaat. Gezien de eerdere incidenten in DierenPark Amersfoort bestaat er terecht twijfel over de visie van deze dierentuin op wilde dieren en hun soorteigen gedrag.

Bronnen:

Karen’s blog: RIP Mike en Karibuna

Karen’s blog: Wolf Amersfoort dood door schuld?

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap