De Mexicaanse marine is begonnen met een omstreden plan tegen illegale visnetten in de Golf van Californië. Ze willen betonblokken op de bodem van de zee storten en daarmee de ernstig bedreigde vaquita bruinvissen van verstikking en verdrinking redden.

Mexicaanse marine wil met betonblokken de vaquita helpen
De laatste vaquita’s worden bedreigd door illegale visserij en spooknetten | Foto: Alfokrads CC BY-SA 4.0 via Wikimedia

In de Golf van Californië zijn nog maar acht van deze kleine, ongrijpbare bruinvissen terug te vinden. Het is de enige plaats waar ze leven en het is niet mogelijk om ze te vangen en te fokken in gevangenschap. De vaquita bruinvissen raken verstrikt en verdrinken in de netten die illegaal door vissers worden uitgezet. De achtergebleven netten worden ook wel spooknetten genoemd en kunnen nog jarenlang dodelijk zijn voor het zeeleven.

Zero tolerance

De netten die de vissers illegaal uitzetten zijn bedoeld om de totoaba te vangen, een vis waarvan de zwemblaas een delicatesse is in China. Hiervoor worden duizenden dollars per kilogram betaald. De Mexicaanse regering heeft afgezien van pogingen om kleine vissersboten te weren uit het gebied van 288 vierkante kilometer dat een ‘zero tolerance’ gebied zou moeten zijn in de buurt van San Felipe. De weinige overgebleven vaquita´s zijn hier gezien.

Mexicaanse marine wil met betonblokken de vaquita helpen
Vaquita verstrikt in kieuwnet | Foto: NOAA Fisheries West Coast/flickr

Betonblokken

Het plan om 193 betonnen blokken in het gebied te laten zinken is goedgekeurd zonder enig publiek commentaar, zeggen milieuactivisten. Zij maken zich zorgen over de metalen haken die aan de blokken zijn gevestigd. Deze kunnen resten van netten ophopen die het zeeleven kunnen blijven verstrikken en verdrinken. Alex Olivera, vertegenwoordiger in Mexico voor het Center for Biological Diversity zegt dat dit:

“…een totale verrassing is, want de milieueffectverklaring werd in recordtijd goedgekeurd, in zes weken. Het was niet opgesteld voor publiek commentaar.”

Het Mexicaanse ministerie van Milieu heeft toegegeven dat er geen publieke inspraak is geweest, maar dat kwam omdat niemand daarom had gevraagd. Het ministerie staat erom bekend overheidsprojecten snel goed te keuren.

Twijfels

Het plan zorgt voor veel twijfels. Over elke kilometer zou één blok met een metalen haak worden uitgestrooid. Of en hoe eventuele verstrekte netten onder water worden teruggehaald, is niet duidelijk. Olivera geeft aan dat een net aan een haak van de blokken kan blijven hangen. Het gaat om netten van honderden meters lang, dus een net dat blijft hangen zou als een tweesnijdend zwaard zijn en vaquita’s alsnog kunnen vangen. Het is niet mogelijk om de blokken elke dag te controleren. De marine maakte in een verklaring een vage opmerking over het ’terughalen van verstrikte netten’, maar in de praktijk zou dit betekenen dat duikers om de paar dagen moeten afdalen en de netten handmatig van alle 193 blokken moeten knippen.

Mexicaanse marine wil met betonblokken de vaquita helpen
Vaquita’s | Foto: P. Olsen for NOAA/flickr

Ontmoediging

Een deskundige die niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat het plan de illegale vissers zal ontmoedigen, omdat ze hun netten aan de haken kunnen verliezen. Daar voegde hij wel aan toe dat het van cruciaal belang zou zijn om netten die verstrikt raken regelmatig op te ruimen, omdat anders andere soorten kunnen worden gedood. Gezien de lucratieve aard van de illegale handel in totoabablazen en het verzet van de vissers, is er geen garantie dat zij niet rondom het gebied verder zullen vissen.

De Verenigde Staten dienden eerder dit jaar een eerste handel gerelateerde milieuklacht in, met als argument dat Mexico de vaquita´s niet beschermt. Hierop heeft Mexico ingestemd met een onderzoek, want de klacht zou volgens het handelspact tussen de VS, Mexico en Canada kunnen leiden tot handelssancties.

Bron:

Handel totoaba in Mexico goedgekeurd: fatale klap voor laatste vaquita’s?

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap