Stichting VIER VOETERS strijdt voor de bevrijding van drie leeuwen in Albanië: Lenci, Bobby en Zhaku. Ze werden eind vorig jaar gered uit een dierentuin die bekend stond als ‘Europa’s slechtste dierentuin’ en tijdelijk ondergebracht in Tirana Zoo. VIER VOETERS wil ze in het eigen Nederlandse centrum FELIDA Big Cat Centre opvangen, maar Albanese autoriteiten verhinderen dit transport.

Albanië
De leeuwen Lenci, Bobby en Zhaku mogen Albanië niet uit voor opvang in Nederland | Foto: ©Stichting VIER VOETERS

De Albanezen wijzen naar een lopende rechtszaak voor schade aan eigendommen van de voormalige eigenaar van de dieren. De leeuwen spelen echter geen rol in het rechtsgeding en VIER VOETERS mocht een beer, die tijdens dezelfde missie was gered en ook tijdelijk in Tirana Zoo verbleef, al wel herplaatsen. VIER VOETERS roept nu op tot protest tegen de Albanese regering!

Papierwerk

VIER VOETERS kwam vorig jaar met het Albanese Ministerie van Milieu en Toerisme overeen dat de leeuwen, zodra zij waren aangesterkt en papierwerk in orde was gemaakt, naar FELIDA Big Cat Centre in Nederland zouden worden gebracht. Hier kunnen Lenci, Bobby en Zhaku de medische zorg en aandacht krijgen die ze dringend nodig hebben. De Albanese regering dwarsboomt dit plan nu echter. Ioana Dungler, directeur van de afdeling Wilde Dieren en begeleider van  de reddingsmissie in Safari Park Zoo Fier:

“Het is voor ons onverklaarbaar waarom we de leeuwen niet mogen transporteren. De Albanese autoriteiten noemen de rechtszaak als reden, maar we weten dat de leeuwen daar niet het onderwerp van zijn. De dieren hebben er niets mee te maken. We hebben berin Dushi, die ook tijdelijk in Tirana Zoo verbleef, wel naar ons berenreservaat in Duitsland kunnen brengen.”

Tirana Zoo was slechts tijdelijk

VIER VOETERS redde in totaal tien wilde dieren uit Safari Park Zoo Fier in oktober 2018. De meeste dieren werden naar de dierentuin in Tirana gebracht – daar gaven dierenartsen de eerste medische hulp. De drie leeuwen en de beer zouden tijdelijk in Tirana blijven, totdat ze klaar waren voor een verdere reis. Berin Dushi vertrok begin april naar een VIER VOETERS reservaat in Duitsland. Dungler legt uit:

“Hoewel we Tirana Zoo ontzettend dankbaar zijn voor de steun, zijn de verblijven niet geschikt voor een langdurig verblijf van de leeuwen. Ze zijn veel te klein en hebben geen mogelijkheid om naar buiten te gaan. Het was slechts een tijdelijke oplossing totdat ze naar Nederland zouden gaan. We zijn bezorgd dat de leeuwen ernstige gedragsproblemen zullen ontwikkelen.”

Driepotige beer uit ‘zoo from hell’ krijgt nieuwe kans in Berenwoud Müritz

Protest tegen de Albanese regering

De onderhandelingen met de Albanese autoriteiten hebben nog niet tot een concreet resultaat geleid. De transportdatum moest keer op keer worden uitgesteld en de laatste informatie die VIER VOETERS kreeg, was dat de dieren mogelijk pas in september naar Nederland kunnen verhuizen. Dit is te laat! Dungler:

“Ons geduld is op. De leeuwen lijden nu door bureaucratische willekeur. We verwachten dat de Albanese regering een betrouwbare partner is en hopen dat ze hun beloften zullen nakomen.”

#GNvdD: Dieren gered uit ‘slechtste dierentuin Europa’ in Albanië

Safari Park Zoo Fier: Europa’s slechtste dierentuin

De drie leeuwen groeiden op in de beruchte Safari Park Zoo Fier in Albanië. VIER VOETERS hield de dierentuin sinds 2015 in de gaten, maar vanwege regelgeving was een interventie lange tijd niet mogelijk. Toen foto’s van de dierentuin medio oktober 2018 tot internationale verontwaardiging leidde en de dierentuin al snel de bijnamen ‘Europa’s slechtste dierentuin’ en ‘Zoo from hell’ kreeg, besloot het Albanese ministerie van Milieu en Toerisme om eindelijk in te grijpen. VIER VOETERS ondersteunde de autoriteiten hierbij en kwam met hen overeen om de leeuwen en beer naar eigen opvangcentra te brengen.

Bron: