Vorige week donderdag zond de BBC de nieuwe documentaire uit van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. Daarin wordt duidelijk dat het nog slechter met de planeet gaat dan we al dachten. Eén fragment uit de documentaire zorgde voor veel geschokte reacties op Twitter. De treurige, hopeloze strijd van een orang-oetan op een tak van “zijn” boom, vechtend tegen de vernietigende graafmachine van de palmolie-industrie. “Hartverscheurend” volgens velen.

orang-oetan
De vernietiging van het leefgebied van orang-oetans voor palmolieplantages, heeft veel kijkers van Climate Change: The Facts geschokt | © Marc Veraart Flickr via Compfight cc

Sir David Attenborough, bekend van het maken van wildlife-documentaires, luidt in deze documentaire de noodklok.

“De natuur is doodziek, straks valt er niets meer te filmen.”

In dit fragment, gefilmd in 2013 in Indonesië maar de beelden zijn pas vorig jaar vrijgegeven, zie je hoe een bos wordt gekapt ten behoeve van de palmolie-industrie. Een grote graafmachine heeft al een ravage aangericht in de jungle als er een orang-oetan niet van plan is zijn leefgebied op te geven. Hij gaat de hopeloze strijd aan met de graafmachine.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Op Twitter ging het los. ‘Het brak mijn hart.’ En: ‘Wat een dramatisch beeld… schokkend.’ ‘Wake-up call?!’

De vraag naar palmolie veroorzaakt enorme ontbossingen, waar vervolgens palmolieplantages worden gevestigd. Palmolie wordt verwerkt in veel levensmiddelen, zoals koekjes en chips en niet-eetbare producten, zoals shampoo’s en wasmiddelen.

De 92-jarige Attenborough noemt in de documentaire de klimaatverandering het grootste gevaar van onze planeet in de laatste duizenden jaren.

“Met de huidige opwarming van de aarde koersen we af op een vernietigde toekomst. De wetenschap is nu heel duidelijk: urgente actie is nodig. We staan voor een wereldwijde ramp die door de mens is veroorzaakt.”

Maar Attenborough is ook hoopvol:

“De tijd dringt maar er is nog hoop. Ik geloof dat als we de de dreiging beter begrijpen, we deze catastrofale toekomst kunnen voorkomen.”

Bronnen:

@Animals Today