Dierenarts en zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk is vorige week door de Haagse rechtbank vrijgesproken van het “stalken” van zwanendrifters. Zij heeft niet strafbaar gehandeld bij het verzamelen van bewijs van door zwanendrifters gepleegde strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke werkstraf van 120 uur geëist.

vrijgesproken
Saskia van Rooy doet al jaren haar uiterste best zwanen te beschermen. Voor het ‘stalken’ van zwanendrifters is zij nu vrijgesproken | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Saskia van Rooy is bekend door haar strijd tegen het zwanendriften. Al jarenlang is ze vrijwel dagelijks op pad om strafbare feiten van zwanendrifters met haar camera vast te leggen. Ze stelt ernstige misstanden omtrent het illegaal vangen, mishandelen, leewieken en verhandelen van wilde zwanen door de zwanendrifters aan de kaak. Volgens het OM zou Van Rooy zwanendrifter Bep Oostveen uit Nieuwerbrug een tijd lang hinderlijk hebben gevolgd. Bep Oostveen deed aangifte.

Van Rooy:

“Ik heb nooit stalking als oogmerk gehad, het ging mij altijd om de zwanen. Er zijn gruwelijke feiten gepleegd door zwanendrifters, die illegaal duizenden zwanen vingen en zich de beesten toe-eigenden. Vaak werden de vleugels gebroken. Die zwanendrifters hebben er grof aan verdiend. Ik ben meermaals zwaar door hen mishandeld als ik ze tegenkwam.”

Tevens oordeelde de rechtbank dat de vrouw van Bep Oostveen en een zus van hem geen straf verdienen voor een confrontatie met Van Rooy bij hun zwanenverblijf eind 2013. Van Rooy claimt dat zij destijds zwaar is mishandeld door hen.

“Helaas worden deze en andere zaken onder het tapijt geveegd, terwijl ik er ernstig letsel aan overhield.”

Aanhangers zwanendriften blijven Saskia van Rooy belagen

Van Rooys reactie op het vonnis en de door het OM tegen haar gevoerde strafzaak:

“Ik ben door een hel gegaan. Wat ik met gevaar voor eigen leven heb gedaan, zou niemand anders hebben gedurfd.”

De advocaat van Van Rooy, Sébas Diekstra, ziet het vonnis als een “enorme overwinning”:

“Een opsteker voor iedereen die misstanden aan de kaak wil stellen. Van Rooy heeft dat steeds gedaan vanuit haar erecode als dierenarts.”

Saskia van Rooy blijft zich inzetten voor de zwanen.

“Het zwanendriften mag dan verboden zijn, momenteel worden op grote schaal eieren illegaal uit zwanennesten geroofd.”

Bron:

@Animals Today