Aanhangers zwanendriften blijven Saskia van Rooy belagen

Nog steeds wordt dierenarts Saskia van Rooy geregeld lastig gevallen door mensen die het zwanendriften steunen. Van Rooy filmde op 12 december een groep zwanen in een weiland bij Bergambacht, toen zij door een man werd benaderd. Deze man viel haar lastig en liet blijken dat hij wist wie zij is en waar zij woont. Dit was helaas niet het enige voorval afgelopen week waarin Van Rooy werd belaagd en/of bedreigd.

zwanendriften

Kleine zwaan | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De aanwezigheid van zwanen op het weiland Bergambacht was voor de man blijkbaar aanleiding om Van Rooy te belagen. Hoewel hij kon zien dat Van Rooy de zwanen aan het filmen was, liep hij op haar af en bleek er niet gediend te zijn dat zij hem ook filmde. Hierop probeerde hij de camera te grijpen en weg te slaan. Volgens hem is het de schuld van Van Rooy dat, door het aanstaande verbod op zwanendriften, de zwanen op het weiland zaten en hij eiste dat Van Rooy de watervogels weghaalde.

Van Rooij:

“Hij had echter niet gezien dat de zwanengroep waar hij steeds naar wees en die ik aan het filmen was, grotendeels bestond uit een geheel andere (zeldzame) zwanensoort “kleine zwaan”, met gele snavels, die niets met het zwanendriften te maken hebben. Op deze wijze menen dit soort lieden een hetze tegen de knobbelzwanen te moeten voeren om ze te kunnen afschieten, terwijl dat wel het laatste is dat de knobbelzwanen verdiend hebben na de jarenlange mishandelingen die hen door de zwanendrifters ten deel zijn gevallen.”

Enige uren nadat Saskia van Rooy de beelden van de man die haar onprettig benaderde openbaar had gemaakt, kreeg ze bericht van een persoon die de man herkende. Het blijkt te gaan om een steunfractielid van de VVD van de gemeente Krimpenerwaard, broer van een zwanendrifter/melkveehouder. Deze zwanendrifter is volgens de informatie die Van Rooy ontving bevriend met de zwanendrifterfamilie Oostveen, die een kort geding tegen Saskia van Rooy had aangespannen en dat zij begin november won. Meermaals is Van Rooy mishandeld is door zwanendrifters en aanhangers van dit gebruik om knobbelzwanen en hun jongen te leewieken en te verhandelen, nadat zij hun schimmige praktijken op beeld had vastgelegd en naar buiten bracht. De beelden lieten zien hoe de zwanendrifters de dieren ernstig mishandelen. Uit reportages van EenVandaag werd niet alleen duidelijk hoe zwanendrifters te werk gaan, maar ook hoe Saskia van Rooy door hen op zeer agressieve wijze fysiek werd aangevallen.

Bron: Saskia van Rooij ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde

Gerelateerde artikelen:

Reacties

  1. Vandaag werd in het AD weer iemand aan het woord gelaten die de jacht op wilde knobbelzwanen promoot. Het AD lijkt de objectiviteit volledig kwijt te raken. Het is zaak onderzoek te doen naar het knobbelzwanenbeheer in omringende landen. Er wordt complete onzin verkondigt en het begint erop te lijken dat jagers in Nederland als experts worden beschouwd als het om populatiemanagement gaat van knobbelzwanen, katten, reeën enzovoorts.

  2. Angelique zegt:

    misschien zou de afzet markt voor de gekortwiekte zwanen maar eens droog gelegd moeten worden. dat zou zinnig zijn of niet? Op de wiki las ik ergens dat er heel veel euri’s worden verdiend aan de zwanen.

  3. Piet Oostveen is inmiddels overleden. dat stond op teletekst van lokale omroep TV West.

  4. Triest dat deze moedige vrouw dit mee moet maken. Mensen die misstanden aan de kaak stellen worden helaas vaak jarenlang tegengewerkt of zelfs gestraft en mensen die zich ernstig misdragen of die zich aan ernstige vergrijpen schuldig maken wordt vaak de hand boven het hoofd gehouden. Dat is blijkbaar Nederland anno 2015.