Katten worden vergast in asiel België

Zieke katten die in vuile kooien zitten en katten die geëuthanaseerd worden door middel van vergassing. Deze vreselijke beelden zijn te zien in een video die naar buiten is gebracht over de dagelijkse praktijken in het dierenasiel van Gent in België.

vergast

Dieronterende omstandigheden in het asiel in Gent | Afbeelding: screenshot video

Pure verwaarlozing en dierenmishandeling vinden dierenbeschermers, maar volgens het dierenasiel zelf is er niets schokkends aan. De Belgische autoriteiten hebben laten weten dat vergassing van katten is toegestaan, mits er een dierenarts bij aanwezig is.

Dagelijks werden undercover beelden gemaakt door een vrijwilligster in het dierenasiel. Op de beelden is onder andere te zien dat een aantal dieren in een box worden gelegd waar een gasinstallatie op wordt aangesloten. De dode dieren worden in een diepvries gelegd en eenmaal diepgevroren weggebracht met een aanhangwagen.

Voorzitter en dierenarts van het dierenasiel van Gent, Patrick Derycke, ontkent dat de dieren in het asiel slecht zouden worden behandeld. De beelden zijn volgens hem ‘s-ochtends gemaakt en daarom zijn de kooien vies.

“Na een nacht is het daar vaak een smerige boel, en dat ruim je niet op enkele minuten op.”

Ook met het doden van de dieren is niets mis volgens Derycke.

“We laten de dieren inslapen met een overdosis isofuraan, een narcosegas dat voor anesthesie gebruikt wordt.”

Woordvoerder van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid Brigitte Brogmans bevestigt dat het doden van asieldieren met gas is toegestaan mits dit volgens de regels gebeurt.

“Omwille van medische of gedragsredenen mag een asiel in samenspraak met een dierenarts beslissen om tot euthanasie over te gaan. Dat mag met narcosegas, zolang de dierenarts daarbij aanwezig is. Hij of zij moet ook de dood van de katten vaststellen en ingrijpen indien zich problemen voordien.”

We vroegen de Vlaamse kattenopvang Zwerfkat in Nood om een reactie op deze vreselijke situatie. Voorzitter Sabine van der Meer:

“Wij zijn zwaar geshockeerd en het is ongelooflijk dat dit nog kan anno 2015. Een dierenasiel waar dieren opgevangen, verzorgt en veilig behoren te zijn. Ze krijgen geen medische verzorging, liggen in hun eigen vuil en worden mishandeld. Katten in veel te kleine kooien gepropt. Er wordt met dieren omgegaan alsof het levenloze voorwerpen zijn. Uiteindelijk worden ze vergast. Dieren die gezond binnenkwamen, sterven een gruwelijke dood.

Honden worden geschopt door het personeel. Het is niet met woorden te beschrijven wat deze dieren hebben moeten doormaken en de mensen die zich met hart en ziel in zouden moeten zetten voor deze dieren, staan erbij en genieten van de foltering van deze hulpeloze wezentjes. Dit is onaanvaardbaar! Er moet iets gebeuren om deze gruwelpraktijken te stoppen en wel nu!

Het dierenasiel zegt dat het filmpje trucage is. Wel, laten we zeggen dat katten geen acteurs zijn en dat de beelden bestaan! En vergassen, dat is wettelijk in orde, ze mogen dat. Maar je hoeft niet alles toe te passen wat wettelijk gezien oké is! Een asiel hoort tegen deze praktijken te zijn, altijd!

Een verzorgster zei ergens in haar reactie: “De betere krijgen wel medicatie!” De betere? ALLE dieren verdienen medicatie. Een dierenasiel hoort van haar dieren te HOUDEN, en er verdomd haar best voor te doen.

Het dierenasiel probeert de boel nu te vergoelijken. Ik snap werkelijk niet hoe mensen meteen weer geloof in een dierenasiel kunnen hebben, nadat het asiel even een woordje van uitleg heeft gedaan. Uitleg? Voor mij gebakken lucht. En dan de reacties van mensen: “Ja, ik ben daar ook eens geweest en het was daar schoon.” Of: “Ja, ik ben daar geweest en ik zag niks raars.” Denken mensen nu werkelijk dat er pijltjes staan: die deur moet u door, en dan mag u live een vergassing meemaken. NEEN, dat gaat achter gesloten deuren. Er zijn veel kamertjes waar je niet mag komen, dus neen, beste mensen, je gaat niks raars zien. Waar zijn de mensen nu, die voor de slachtoffertjes opkomen?

Een dierenasiel valt of staat met een goede beheerder. Zolang de beheerder niet gelooft in een No Kill-beleid, dan zal er niets veranderen. Een gezonde groep vrijwilligers, enthousiast en volhardend, met veel liefde voor de dieren. Een bijscholing er nog even bij. Een nieuw bestuur, een andere dierenarts, m.a.w.: een nieuwe groep mensen die de wil hebben om de dieren te redden en een No Kill methode gaan hanteren.

Helaas bestaan er meerdere dierenasielen die geen No Kill-beleid hanteren zoals in Brugge en Oostende.”

Bekijk hieronder de beelden uit het asiel en oordeel zelf. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Bronnen: HLN.be en Zwerfkat in Nood ©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Liesbeth Van der Auwera zegt:

  Wij hebben een actie opgezet om het ontslag van het huidige bestuur te vragen op 16 januari aan het asiel in Gent, ook hebben we een emailactie naar de bevoegde personen.
  https://www.facebook.com/events/988860597841010/

 2. en dan durven de mensen die daar werken te zeggen dat ze dierenliefhebbers zijn en er een hart voor hebben , vreselijk dit moesten ze met hen doen

 3. Hier moet dringend iets aan gedaan worden wat houd hun nog tegen ? Er zijn toch bewijzen genoeg met dit filmpje . Dieren die hun verzorging niet krijgen met de dood als gevolg honden zelf schippen waardoor ze afzien . En dan nog te zwijgen van de rest sluit de boel of zet er degelijke mensen in die van dieren houden !!!!!!!!!!

 4. Eric De Wilde zegt:

  Het lijkt me een vrij amateuristisch en duidelijk gemanipuleerd filmpje, duidelijk gemaakt met een zekere voorbedachtheid. Kijk en luister, gewoon en onbevooroordeeld, goed naar wat er echt te zien is en niet naar wat er gesuggereerd wordt. Plaats een dierenasiel in zijn realistische context, dat is geen supermarkt waar men alle dieren in topconditie zijn en met onuitputtelijke middelen kan huisvesten tot wanneer iemand er eentje mee naar huis neemt. Daar komen ook zieke dieren binnen, daar zijn ook dieren die noodgedwongen moeten afgemaakt worden en die situaties kunnen dus inderdaad gefilmd worden.
  Heeft er iemand van al die ‘verontwaardigden’ soms zin om – net als minstens één van de medewerksters van het asiel – voortdurend een zestiental katjes die zorg nodig hebben, thuis op te vangen, ze goed te verzorgen om ze nadien terug af te geven aan liefhebbers? Dat in het filmpje deze realiteit niet aan bod komt, zegt genoeg, me dunkt.
  Beste verontwaardigden, laat jouw liefde voor de asieldieren niet misbruiken om de mensen van het asiel te discrediteren.
  Indien je het dan toch zo goed meent met deze dieren: ga er eens als vrijwilliger werken om de dieren te verzorgen. Er naartoe gaan om louche filmpjes te maken is pas walgelijk.

  • zo te merken ben jij een van deze vieze dierenmishandelaar want wie dit normaal vind spoort niet , en zul je dit niet kunnen accepteren, super dat dit nu naar buiten komt en jullie opgeruimd worden

 5. yvonne van doorn zegt:

  Vreselijk zo asiel,daar moet gelijk inhegrepen worden
  Is er al 144 gebelt v
  Dierenpolitie,hier moet snel ingegrepen worden.
  En de mensen die dit doe n, moeten bestraft worden.
  Asiel voor altijd sluiten.

 6. Maria yen Haag-Ong zegt:

  Wat bezielt men om zoiets gemeen te dien, niet te bevatten. Sluit die asiel!

 7. Wordt hier inmiddels al actie tegen ondernomen ?

 8. No kill beleid? dus maar doorprutsen met dieren die niet meer te redden zijn? nee, alsjeblieft, als een dier aan z,n eind is: EINDE!

  Als mens zijn we ook tegen uitzichtloos lijden, neem daarom de rationele beslissing en laat die dieren inslapen.
  DAT is dierwelzijn.

  • hj, u bedenkt nu zelf een definitie van de term no-kill, maar die klopt niet.
   No-kill betekent geen gezonde of behandelbare dieren afmaken om puur logistieke redenen. Dieren die uitzichtloos lijden krijgen ook in een no-kill asiel verlossing door euthanasie.

  • Beste hj, laat je even voorlichten wat No kill beleid precies inhoudt voordat je praat over het doorprutsen met dieren. Het betekent niet dat je dieren die lijden niet uit dit lijden mag verlossen. Het betekent wel dat je geen gezonde dieren of dieren die met een medicijn nog een goed leven kunnen lijden, laat inslapen.

   • Liselot, Jet, uit het artikel kan ik op geen enkele wijze opmaken dat gezonde dieren afgemaakt worden, ik lees: “de betere dieren krijgen medicatie”, daar maak ik uit op dat alleen dieren waar de prognose zeer slecht voor is vergast worden.
    De volgende zin is: “ALLE dieren verdienen medicatie”, daar maak ik uit op dat ook dieren waar de behandeling, ook al is ie zinloos, toch opgestart moet worden.
    Dat bedoelde ik met mijn reactie, mis interpretatie dus?
    Als met no kill beleid bedoeld wordt dat alleen uitzichtloos lijdende dieren worden vergast, mee eens.
    Maar wat moet je met dieren die absoluut niet plaatsbaar zijn, ook al zijn ze gezond?

  • yvonne van doorn zegt:

   Er wordt in het begin van de film al gezegt,dat katjes gezond binnen komen.En na een week al ziek zijn,daar geen verzorging krijgen en behandeld worden en uit eindelijk zelf sterven of vergas worden.
   Als ik het zo zie lijden ze alle katten aan nies ziekten,wat .akkelijk te behandelen is.

 9. En ook een prettige kerst…

 10. OMG, ik ben woest…….wat een respectloos zooitje, is hier dan helemaal geen toezicht op ?
  De beelden zijn toch genoeg om dit asiel te sluiten neem ik aan ?
  Walgelijk hoe ze hier met hulpeloze getraumatiseerde dieren omgaan, totaal geen greintje dierenliefde…ik kan er gewoon niet over uit !
  SLUITEN dit asiel of een goed beleid onder toezicht !