Het in eigendom hebben van zwanen in de vrije natuur om ze te verhandelen wordt vanaf 1 juli 2016 verboden. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakt hiermee een einde aan een wreed gebruik, dat nog door enkele zwanendrifters beoefend wordt.

Einde aan zwanendriften
Knobbelzwanen | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Dierenleed voorkomen
Op 2 november informeerde Dijksma de Tweede Kamer schriftelijk over het besluit.

Dijksma:

“Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd. Vandaar dat ik er nu een dikke streep doorheen zet.”

Leeuwieken
Zwanendrifters knippen bij hun knobbelzwanen een stuk vleugelbot af zodat ze niet meer kunnen vliegen (het zogenaamde leewieken) Als in het voorjaar de jongen uit het ei komen worden de zwanen met veel geweld gevangen om ook de jonge zwaantjes te kunnen leewieken. In het najaar is het oogsttijd en worden de jongen opnieuw gevangen voor de verkoop. Op 1 juli 2016 komt hier een einde aan.

Ook het leewieken van knobbelzwanen wordt verboden. Dit mag momenteel uitsluitend door dierenartsen worden uitgevoerd, en per 2018 helemaal niet meer. Het verbod valt onder een regeling die deel uitmaakt van de nieuwe Natuurwet en gaat op hetzelfde moment in als deze nieuwe wet.

Intimidatie en geweld
Op PiepVandaag.nl is geregeld te lezen over de hoe zwanendrifters de wet overtreden en zich zelfs schuldig maken aan bedreiging en mishandeling.

Bron: Rijksoverheid ©PiepVandaag.nl