Na 15 dagen zonder slachtingen, werd op 9 oktober een familie van 8 a 9 grampers de ‘Cove’ ingedreven. Uitgeput na een 2 uur durende strijd voor hun leven werden alle leden van de groep vermoord. Het waren ook de rest van de maand oktober vooral grampers die ten prooi vielen aan de bijna dagelijks uitvarende schepen; vier individuen op 12 oktober, 22 de veertiende, 18 a 20 de negentiende, 23 de achtentwintigste en zeven op de laatste dag van de maand. Er werd geen enkel dier voor slavernij geselecteerd.

dolfijnenjachtseizoen
Een jonge gramper, vermoedelijk gedumpt | © Sea Shepherd

Ook op 13 oktober verscheen de gevreesde formatie aan de horizon, de twaalf witte scheepjes op één lijn met daarvoor het opspattende witte water waar de familie in doodsangst voor de muur van geluid uit vluchtte. Vaak is het monotone geram van de hamers op het uiteinde van de buitenboord hangende metalen palen al van ver te horen en de wolken zwarte rook verraden wanneer een van de schepen accelereert om de groep bijeen te houden. Die dertiende wist de familie echter te ontkomen.

Misschien was het dezelfde groep die de veertiende alsnog de Cove werd ingejaagd. Eén baby, waarschijnlijk slechts enkele dagen oud, verdronk en werd als afval op zee gedumpt.

Op 21 oktober, twee dagen na de slachting van ongeveer 20 grampers, werd een dode, jonge gramper op de rotskust van Taiji gevonden. Mogelijk was dit een van de vier kleine individuen in de familie van 20 die, na een vijf uur durende strijd, met moeders die hun jongen trachtten te beschermen, werden omgebracht.

De kleinere exemplaren worden regelmatig achteraf door de jagers op zee gedumpt, zodat ze geen onderdeel uitmaken van het quotum dat vorig seizoen voor grampers werd overschreden.

Ook op 2 november werd een dode drijvende gramper waargenomen, drijvend in de slachtbaai. Dit brengt het aantal slachtoffers van de slachting op 31 oktober op acht.

Om dezelfde reden werden de achtentwintigste zes overlevenden met hijsbanden op de skiffs geladen, terug naar zee gebracht en daar los gelaten met een minimale kans om te overleven.

dolfijnenjachtseizoen
© Sea Shepherd

Tot 30 oktober was de enige soort die dit seizoen geslacht werd de gramper: al meer dan 100 na een derde van het seizoen. Van de groep tuimelaars die op 18 september gevangen werd verdwenen er ongeveer 50 in slavernij waarna de overige 30 terug naar zee werden gejaagd. Twee vrouwelijke tuimelaars werden de 18e van de havenkooien overgebracht naar het Taiji Whale Museum.

De dertigste werd de eerste familie gestreepte dolfijnen de baai van Taiji ingedreven. Van de groep van meer dan 100 wist een groot gedeelte te ontsnappen, maar voor 23 individuen eindigden hun leven die dag. Gestreepte dolfijnen ‘doen’ het niet goed in gevangenschap, dus ook hier waren er geen overlevenden.

Ook in november zullen de scheepjes iedere dag met redelijk weer uitvaren op zoek naar slachtoffers en dit zal zeker tot eind februari aanhouden.

De Cove Guardians van Sea Shepherd filmden een gedode gramper in de ‘Cove’, de beelden zijn hier te bekijken. Waarschuwing: schokkend.

Erwin Vermeulen is fotograaf, Hoofd Werktuigkundige bij Sea Shepherd en woont samen met zijn vriendin Susan, een dove kat, een éénogige kat, een kat met één nier, een gepensioneerde speurhond en twee dove en blinde honden.

© PiepVandaag.nl