Nadat de stad Cartagena in Colombia het riool een grote schoonmaakbeurt had gegeven plaatste men geen roosters terug over de afvoerputten op straat maar betonnen platen. Hierdoor ontstonden grote kieren waar met gemak een spelend kind doorheen kan vallen, of zoals in dit geval, een hond. Gelukkig was er een dappere omstander in de buurt.

riool
Alleen een nat pak | Foto: screenshot video eluniversalmedia/YouTube

Waarschijnlijk heeft de stad ervoor gekozen om geen roosters te plaatsen maar betonnen platen met grote kieren, zodat overvloedig hemelwater makkelijker kan wegstromen. Roosters kunnen snel dichtslibben met zwerfafval en bladeren, maar ze bieden wel bescherming tegen ongelukken. Het was dan ook wachten op het eerste voorval.

Nat pak
Een straathond was zo onfortuinlijk om in het riool te vallen en hij kon er met geen mogelijkheid meer op eigen houtje uitklimmen. Gelukkig was er een man die het allemaal zag gebeuren en die twijfelde geen moment. De kier was zelfs zo breed dat hij er met een beetje manoeuvreren doorheen kon en dat was de redding voor het dier. Behalve een nat pak voor zowel de man als de hond zijn beiden er verder zonder kleerscheuren vanaf gekomen, ook omdat er weinig water in de afvoer stond. Na zijn redding uit het riool zien we hoe de hond herenigd wordt met een vriendje.

Gevaar
Het was puur toeval dat de dappere redder het zag gebeuren, want de kans is natuurlijk erg groot dat er veel meer zwerfdieren in het riool belanden in Cartagena. En wanneer dat gebeurt op een onbewaakt ogenblik is hun kans op redding nihil. Laten we hopen dat de video het stadsbestuur aan het denken zet, omdat ze nu met eigen ogen kunnen zien dat de betonnen platen een gevaar opleveren voor zowel dieren als mensen.

In Nederland zijn de afvoerputten op straat gelukkig beter afgeschermd, maar helaas gebeuren ook hier ongelukken, bijvoorbeeld omdat padden in het riool vallen, waarna ze ten dode zijn opgeschreven.

Bekijk hieronder de video van de redding in Cartagena, toevallig gemaakt door een voorbijganger:

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel