Wetenschappers voeren al heel lang discussie over de vraag of dieren hun jongen kunnen onderwijzen. Nieuw onderzoek lijkt aan te tonen dat het inderdaad zo is dat ouders hun jongen dingen kunnen leren.

jong geleerd
Foto via Pixabay

Wat primatoloog Lisa Rapaport 15 jaar geleden in Brazilië zag, zal ze nooit vergeten. Een moederaap zocht met haar hand in een boom naar voedsel en in plaats van het gevonden voedsel uit de stam te trekken riep ze haar 7 maanden oude jong en liet hem het voedsel zelf uit de boom halen.

“Het jong viste een kikker uit de vermolmde boomstam”, zegt Rapaport. “Ik kon het niet geloven. Het was alsof het jong van zijn moeder les kreeg in het vinden van een prooi. Deze moeder liet het jong duidelijk zelf het eten vinden”.

Onderwijs voor en door dieren

Veel wetenschappers staan sceptisch tegenover de bewering dat dieren hun jongen kunnen onderwijzen, maar toch lijken er steeds meer bewijzen voor te zijn. Het ongeloof door sommige wetenschappers komt ook voort uit de onduidelijkheid over de definitie van lesgeven en het idee dat pedagogie alleen aan mensen is voorbehouden en per definitie niet aan dieren. Toch begint deze manier van denken te wankelen, want recente studies bewijzen wel degelijk dat niet alleen mensen kunnen onderwijzen, maar ook dieren.

Een rotsmier voor de klas

Het eerste dier waarbij lesgevende kwaliteiten werd ondekt was een rotsmier. In het begin van 2006 ontdekten ecoloog Franks en zijn toenmalige student Richardson dat de rotsmier haar kennis deelt met soortgenoten. De onderzoeksresultaten waren verbluffend: bij het volgen van de route gaf de rotsmier door middel van een bepaalde geurstof aan haar soortgenoot de juiste route en vindplaats van voedsel door. En hoewel sommige psychologen bleven mopperen over mieren als leraren, werden veel evolutiebiologen enthousiast door de doorbraak. Onderzoekers vermoeden ondermeer ook onderwijzende capaciteiten bij sommige soorten orka’s, olifanten, kippen en bijen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema