De internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting VIER VOETERS heeft in samenwerking met het Albanese Ministerie voor Toerisme en Milieu de verwaarloosde wilde dieren gered uit Safari Park Zoo in Mbrostar in Fier County, Albanië. Het reddingsteam werd bijgestaan door een speciale bevelvoerder van de Albanese politie. VIER VOETERS heeft de dieren ondergebracht in een dierentuin in de Albanese hoofdstad Tirana. Zodra de drie leeuwen en berin zijn aangesterkt, plaatst VIER VOETERS hen door naar eigen, soortgeschikte reservaten.

Albanië
Foto: VIER VOETERS

Op 28 oktober moest de politie de toegangspoort doorbreken om het VIER VOETERS-reddingsteam, dat uit bijna twintig personen bestond, toegang te geven tot de dierentuin. Dr. Marc Gölkel:

“Wat we zagen was schokkend. Vieze, kleine betonnen kooien met verwaarloosde dieren in slechte conditie. Het linkeroog van leeuw Lenci moet dringend behandeld worden en Dushi, de berin met drie poten, is uitgemergeld en heeft duidelijke gedragsstoornissen.”

Tussenstation in Tirana Zoo
Het was prioriteit om de dieren zo snel mogelijk te bevrijden en naar een veilige plek te brengen. Daarom heeft het VIER VOETERS-reddingsteam de dieren verhuisd naar een dierentuin in Tirana, waar in de dagen ervoor nieuwe verblijven voor de geredde dieren waren gebouwd. Het gaat om drie leeuwen, een berin met drie poten, een zebra, een vos, een waterbok, een edelhert en drie damherten. Er stonden eigenlijk twaalf dieren op de lijst, maar de schildpad werd niet gevonden. Hoewel de omstandigheden in Tirana Zoo niet ideaal zijn, is het de veiligste optie. Ondertussen werkt VIER VOETERS aan een soortgeschikte oplossing. Barbara van Genne, VIER VOETERS’ expert voor grote katachtigen:

“We willen de drie leeuwen naar ons opvangcentrum FELIDA Big Cat Centre in Nijeberkoop, Friesland, brengen. In dit opvangcentrum zijn we gespecialiseerd in de intensieve zorg voor zieke en getraumatiseerde grote katachtigen. Hier kunnen we Lenci en de andere leeuwen de zorg geven die zij zo hard nodig hebben.”

Risico bij verzwakte dieren
In Safari Park Zoo werd de zebra – net als de andere dieren – onder narcose gebracht en ingeladen voor transport. Tijdens het transport was hij bij bewustzijn en bij aankomst in Tirana Zoo werd hij vrijgelaten in zijn tijdelijke verblijf. Helaas stierf de zebra kort daarna onverwachts. Dr. Gölkel:

“Er is altijd een risico wanneer dieren onder narcose worden gebracht, vooral als ze uit zulke slechte omstandigheden komen. De verdoving en het transport zijn de zebra, die al enorm verzwakt was, helaas teveel geworden. We vinden het vreselijk dat we dit arme dier niet meer mochten helpen.”

‘Europa’s slechtste dierentuin’
VIER VOETERS deed al onderzoek naar Safari Park Zoo sinds december 2015, maar omdat de eigenaar van de dierentuin alle vergunningen had was het onmogelijk om in te grijpen. Inmiddels zijn de vergunningen verlopen én zorgden foto’s van de dierentuin voor wereldwijde verontwaardiging. In de media werd de dierentuin al gauw ‘Europa’s slechtste dierentuin’ en ‘Zoo from Hell’ genoemd. De Albanese autoriteiten besloten in te grijpen waardoor VIER VOETERS een missie op touw kon zetten. Ioana Dungler, directeur van de internationale afdeling Wilde Dieren van VIER VOETERS:

“We zijn blij dat we de dieren uit deze vervallen gevangenis hebben gehaald. Veel dank gaat uit naar de Albanese regering die deze missie mogelijk heeft gemaakt.”

Bron:


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.