Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé en supermarktgigant Tesco voegen zich bij de strijd tegen gedumpt en verloren spookvistuig. De twee bedrijven kondigden tijdens de internationale Our Ocean Conference op Bali aan dat ze zijn toegetreden tot het Global Ghost Gear Initiative (GGGI).

spookvistuig
Een zeehond verstrikt in spookvistuig | Foto: ©John Moncrieff

Spookvistuig zijn in zee verloren of gedumpte visnetten en -vallen. Jaarlijks belandt er 640.000 ton van in onze oceanen, en er zijn veel dieren die daarvan het slachtoffer worden, bijvoorbeeld omdat ze in de netten verstrikt raken en verdrinken.

Collectief
Het GGGI is een wereldwijd collectief van bedrijven en organisaties om spookvistuig te bestrijden. Inmiddels zijn wereldwijd 91 organisaties lid van het GGGI, waaronder ook recent de Nederlandse overheid en Zeehondencentrum Pieterburen. Vanaf januari 2019 zal Ocean Conservancy het stokje van World Animal Protection overnemen en de nieuwe leidende organisatie zijn achter het GGGI.

spookvistuig
Het opruimen van spooknetten | Foto: World Animal Protection

Het GGGI kondigde op Bali een scala aan maatregelen aan die komende jaren worden genomen om spookvistuig te voorkomen en op te ruimen. Zo steunt het GGGI tot 2025 30 projecten in 15 verschillende landen. Daarnaast verdubbelt het samenwerkingsverband de financiële bijdrage van zijn leden tot 2 miljoen dollar in 2019, met name voor bestrijding van spookvistuig in ontwikkelingslanden.

Nederlandse steun voor strijd tegen spooknetten

Labelen vistuig
De Nederlandse regering heeft 100.000 euro toegezegd voor projectwerk in Indonesië, waar getest wordt hoe vistuig gelabeld kan worden. De Britse regering draagt 100.000 pond bij aan werkzaamheden in Vanuatu en de Salomonseilanden en geeft ‘best practice’-trainingen in verschillende landen.

spookvistuig
Project in Indonesië voor het labelen van visnetten | Foto: via World Animal Protection

Ook werkt het GGGI, samen met aangesloten landen en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, onvermoeibaar door om voor 2021 afspraken over spookvistuig geïmplementeerd te krijgen, zoals de onlangs aangenomen FAO-richtlijnen voor het labelen van visnetten. Het GGGI werkt aan het vaststellen van basisrichtlijnen en draagt bij aan het jaarlijks verminderen van spookvistuig in onze oceanen voor 2030.

Urgent probleem
Volgens Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection, wordt spookvistuig inmiddels erkend als een urgent probleem.

“Als we onze visbestanden en oceanen duurzaam willen beheren, is actie nodig. Ik ben heel blij dat grote zakelijke partners en overheden hun tijd, aandacht en geld steken in het behalen van de Sustainable Development Goals. De toezeggingen die zijn gedaan dragen ertoe bij dat we de hoeveelheid spookvistuig in onze oceanen kunnen verminderen, door te voorkomen dat er meer bij komt en dat we verwijderen wat er al in de oceanen rondspookt.”

Bron: