In het uiterste geval mogen wolven in Groningen afgeschoten worden. Gedeputeerde Staten heeft hiertoe ontheffing gegeven en roept andere provincies op hetzelfde besluit te nemen tijdens het Interprovinciaal Overleg in december. Volgens de provincie zou het alleen gaan om situaties waarin wolven mensen aanvallen. De wolf is in heel Europa een beschermde diersoort.

wolf
Wolven in Groningen mogen in het uiterste geval afgeschoten worden | Foto: The Shared Experience/flickr

Gedeputeerde Henk Staghouwer van de ChristenUnie in Groningen heeft aangedrongen op de ontheffing om in bepaalde situaties wolven af te schieten:

“Het is altijd mogelijk voor Gedeputeerde Staten om ergens ontheffing voor te geven. Daar hebben we strenge regels voor. Het verlenen moet erg goed gemotiveerd zijn. In dat geval kun je gebruik maken van dat ontsnappingsventiel.”

Volgens de christelijke politicus zou de ontheffing niet bedoeld zijn om de jacht op wolven te openen:

“Het is niet zo dat wij op voorhand meteen met het geweer klaarstaan, maar er is altijd een mogelijkheid. We zijn heel voorzichtig met het gebruik van dit middel.”

Groningen
Foto: ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

Angst
CDA-raadslid Bianca Lubberts uit het Groningse Oldambt had eerder haar angst uitgesproken dat wolven zich zouden gaan vergrijpen aan mensen, en dat ze met name kinderen niet meer alleen in het buitengebied durfde te laten komen uit angst voor de grote boze wolf:

“Hoe veilig zijn kinderen die in het buitengebied alleen naar school moeten fietsen?”

Ze sluit aan bij CDA-Europarlementariër Annie Scherijer Pierik, die het liefst ziet dat alle wolven afgeschoten worden.

Karen’s blog: Annie en de wolven

Wolven zijn schuw
De vraag is natuurlijk of een wolf de neiging heeft om mensen aan te vallen en daarop is het algemeen geaccepteerde antwoord dat dit niet het geval is. Wolven zijn uiterst schuw en zullen mensen, vaak rumoerig en erg goed te ruiken op afstand, het liefst ontlopen. Er moet echt iets aan de hand zijn (lees: mis zijn) wil het dier een mens aanvallen.

Op meer plaatsen in Europa bestaat een irreële angst tegen wolven, zoals in de Duitse plaats Goldenstedt, waar hetzelfde argument voor afschot wordt gehanteerd: angst dat wolven zich aan kinderen vergrijpen van een afgelegen kleuterschool:

Duitse gemeente Goldenstedt wil af van roedel wolven

Vergoeding
In de voorbereidingen op de komst van de wolf hebben alle provincies besloten dat eventuele schade aan vee, zoals schapen, volledig vergoed wordt. Ook hobbyboeren die minder mogelijkheden hebben tot het plaatsen van hekken of andere aanpassingen om het een wolf niet te makkelijk te maken krijgen schade door wolven vergoed. Overigens blijkt uit de ontlasting van de wolvin die op de Veluwe rondloopt dat schaap niet bij haar op het menu staat, maar makkelijk te vangen prooien als muizen en konijnen. Dat wijst erop dat de ze zich daadwerkelijk wil vestigen en niet wordt aangetrokken tot een makkelijk maaltje schaap.

Groningen
Foto: ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Het besluit van Groningen om in het uiterste geval wolven te doden en de oproep aan andere provincies om in december hetzelfde te doen verruimt de kans dat wolven op termijn bij de minste geringste verdenking alsnog afgeschoten gaan worden, al was het maar om grootschalige paniek te voorkomen. De angst tegen de ‘grote boze wolf’ kan met eenvoudige middelen snel opgestookt worden en dan is al snel consensus bereikt. Grote vraag is dan ook of we binnenkort rapportages kunnen verwachten over vermeende agressieve wolven en hoe daarop gereageerd gaat worden.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel