Berin Dushi is door Stichting VIER VOETERS succesvol naar BERENWOUD Müritz in Duitsland gebracht. De driepotige beer  werd samen met tien andere verwaarloosde wilde dieren in oktober 2018 gered uit Safari Park Zoo in Fier in Albanië, waar Dushi haar leven sleet in een kleine, smerige kooi.

driepotige beer
Driepotige beer Dushi ziet er geweldig uit en kan in BERENWOUD Müritz een geweldig leven leiden | Foto: ©VIER VOETERS

De afgelopen maanden verbleef Dushi in Tirana om aan te sterken. Na een rit van 40 uur door negen landen, kwam de VIER VOETERS berenambulance met Dushi op 5 april aan bij BERENWOUD Müritz. Carsten Hertwig, berenexpert bij VIER VOETERS:

“We zijn blij dat Dushi eindelijk thuis is. Na jaren van leed, kan ze nu ontspannen en genieten van de vrijheid en het gras onder haar poten. Ze is goed hersteld in de dierentuin van Tirana, maar in ons reservaat krijgen haar natuurlijke instincten pas alle ruimte.”

Bekijk hieronder hoe Dushi leefde in Albanië:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Gered uit de ‘zoo from hell’

De beer moet herstellen van haar zware verleden in Safari Park Zoo Fier – ook bekend als ‘zoo from hell’. Wildlife dierenarts Marc Gölkel van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW), die betrokken was bij haar redding en zorgde voor haar welzijn tijdens het transport:

“Toen ze werd gered, was Dushi veel te mager en vertoonde ze ernstige gedragsproblemen. Ze leefde jarenlang in een klein, vies verblijf en kreeg geen schoon water. Sinds Dushi geschikt voedsel krijgt, heeft ze een gezond gewicht bereikt. Haar vacht toont ook dat haar conditie significant verbeterd is. Haar gebit moet echter nog steeds urgent behandeld worden: twee hoektanden zijn afgebroken en ontstoken, en er is schade door het bijten op de tralies van de kooi en jaren van slechte voeding.”

driepotige beer
Dushi wordt overgebracht naar Berenwoud Müritz | Foto: ©VIER VOETERS

Dushi’s nieuwe thuis, BERENWOUD Müritz, zorgt al voor 16 geredde bruine beren. Met Dushi erbij, leeft momenteel een totaal van 100 beren in de zeven VIER VOETERS berenreservaten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Bulgarije, Oekraïne en Vietnam.

VIER VOETERS hoopt spoedig groen licht te krijgen om de drie leeuwen die uit dezelfde dierentuin gered werden, naar het FELIDA Big Cat Centre in Nederland te brengen.

Bron: