Het aantal dierproeven met honden en katten is in 2017 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor en de proeven waren ook dodelijker dan voorheen. Dit alles terwijl het plan was om de hoeveelheid dierproeven in Nederland terug te dringen, maar daar lijkt niets van terecht te komen.

honden en katten
Aantal dierproeven met honden en katten in jaar verdubbeld | Foto: publiek domein

De NVWA meldt dat in 2016 in totaal 656 honden en 89 katten werden gebruikt voor het doen van dierproeven, terwijl dat in 2017 neerkwam op 909 honden en 200 katten. In dat jaar overleed de helft van de honden en een derde van de katten, terwijl in 2016 nog 41 procent van de honden de proeven niet overleefde en 12 procent van de katten.

Nog veel meer honden en katten misbruikt

Het commerciële Amerikaanse proefdiercentrum Charles River in Den Bosch is de grootste boosdoener in dit verhaal, waar de komende jaren nog veel meer honden en katten misbruikt mogen worden. Volgens het bedrijf zijn de proeven ‘een essentieel onderdeel van het ontdekken van nieuwe medicijnen en therapieën’. Charles River ontving eind 2017 nog een vergunning om 2600 honden en 750 katten over een periode van vijf jaar te gebruiken voor experimenten. Een woordvoerder durft echter glashard te beweren dat het bedrijf de hoeveelheid dierproeven wil verminderen.

honden en katten
Misbruikt voor toxicologisch onderzoek | Foto: Animal Rights

Hoge doseringen giftige stoffen

Charles River voert de testen uit in opdracht van de farmaceutische en (agro)chemische industrie. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar legt uit:

“De dieren krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden.”

Om bepaalde geneesmiddelen of andere stoffen op de markt te brengen zijn dierproeven nog altijd verplicht en dat is ook de reactie van minister Carola Schouten, die aangeeft dat dierproeven nog niet helemaal afgeschaft kunnen worden. Robert Molenaar zet hier vraagtekens bij:

“Er is brede consensus dat deze dierproeven onnodig zijn. Daarom is het extra wrang dat nog meer honden en katten zullen sterven in pijnlijke experimenten.”

Minister Schouten zwakt ambitie om dierproeven te vervangen af

Petitie

Animal Rights heeft een petitie lopen om een einde te maken aan het ellendige misbruik van duizenden honden en katten en dierproeven in het algemeen. Deze is hier te tekenen.

  • Lees ook:

Proefdiervrij onderzoek krijgt grote Europese impuls

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.