Op 7 april 2019 heeft het reddingsteam van FOUR PAWS International 47 dierentuindieren uit de Gazastrook gered. De dieren – waaronder vijf leeuwen, een hyena, verschillende apen, wolven, vossen, stekelvarkens, emoes, struisvogels, eekhoorns, honden en katten – leefden in een verwaarloosde Rafah Zoo, in het zuiden van Gaza. De reddingsmissie was oorspronkelijk gepland voor eind maart, maar moest worden uitgesteld wegens aanhoudende onrust in de regio. VIER VOETERS bracht de meeste dieren naar Jordaanse reservaten en twee van de leeuwen zijn naar een reservaat in Zuid-Afrika overgebracht.

Zoo
De redding in volle gang | Foto: ©Stichting VIER VOETERS

De grootste reddingsmissie van FOUR PAWS (Stichting VIER VOETERS) vereiste veel voorbereidingen en onderhandelingen. Dankzij de steun van alle betrokken autoriteiten en de eigenaar van de dierentuin, is de missie nu met succes afgerond. Het VIER VOETERS-team, bestaande uit dierenartsen en wildlife-experts, arriveerde op 4 april in de Gazastrook en bracht bijna vier dagen ter plaatse door om de laatste onderhandelingen te voltooien en het transport voor te bereiden. VIER VOETERS-dierenarts en missieleider Amir Khalil:

“Het intensieve werk van de afgelopen weken heeft het uiterste gevergd van ons team. Het medisch onderzoeken en inladen van bijna vijftig dieren in slechts enkele dagen was een enorme uitdaging. Maar dankzij de medewerking van alle autoriteiten was het voor ons mogelijk de dieren veilig uit Gaza te krijgen. Van Israël tot Palestina en Jordanië; het was indrukwekkend om te zien hoe deze drie naties samenwerkten voor de dieren uit Rafah Zoo.”

Zoo
Drie van de vijf geredde leeuwen uit Rafah Zoo | Foto: ©Stichting VIER VOETERS

Van Rafah Zoo via Israël naar Jordanië en Zuid-Afrika

Nadat VIER VOETERS op 6 april de dieren in hun transportkisten had geladen, begon een dag later de bijna 300 kilometer lange reis naar Jordanië. Een nieuwe logistieke uitdaging wachtte het VIER VOETERS-team bij de grensovergang Erez naar Israël. Omdat de voertuigen moesten worden vervangen, werden alle kratten gelost en op een nieuwe vrachtwagen geladen in de Israël-Gaza-barrière. Geflankeerd door het Israëlische leger, vervolgde de reis naar de Jordaanse grens. In de late avond arriveerde het VIER VOETERS-team met de dieren in de reservaten, een uur rijden van Amman.

Zoo
Foto: ©Stichting VIER VOETERS

De dieren zijn vrijgelaten in hun nieuwe, soortgeschikte leefomgevingen. Voor de twee oudere leeuwen was de reis echter nog niet afgelopen; zij vlogen door naar Zuid-Afrika, waar ze een nieuw thuis zullen vinden in LIONSROCK, een reservaat van VIER VOETERS voor grote katachtigen.

Zoo
Foto: ©Stichting VIER VOETERS

Internationale samenwerking

VIER VOETERS werkte nauw samen met de lokale autoriteiten en kreeg daarnaast ook de steun van de Amerikaanse journalist en zakenman Eric S. Margolis en de Franse dierenwelzijnsorganisatie ‘Fondation 30 Millions d’Amis’, die allebei genereuze donaties deden om de dieren van Rafah Zoo te helpen. Mede dankzij deze steun kon VIER VOETERS de derde dierentuin in Gaza sluiten – al eerder heeft de organisatie twee andere dierentuinen gesloten: Al-Bisan Zoo in 2014 en Khan Younis Zoo in 2016. Nu ook Rafah Zoo is gesloten, zijn er nog maar twee dierentuin in de Gazastrook.

Zoo
Gered! | Foto: ©Stichting VIER VOETERS

Bron: