Het dierdonorcodicil gaat uitbreiden naar heel Nederland. Via het dierdonorcodicil doneren eigenaren hun overleden huisdier aan de wetenschap. Hierdoor wordt het anatomisch onderwijs proefdiervrij. Tot nu toe was doneren beperkt tot regio’s rondom Utrecht. Stichting Proefdiervrij is voor de uitbreiding een samenwerking aangegaan met Stichting DierenLot.

overleden huisdieren
Daniella van Gennep van Stichting DierenLot, Piet Hellemans, dierenarts en ambassadeur van Stichting DierenLot en Saskia Aan van Proefdiervrij | Foto: Stichting DierenLot

Doel van het dierdonorcodicil is om het anatomisch en chirurgisch onderwijs aan de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht volledig proefdiervrij te maken en houden. Door dit onderwijs te geven op overleden huisdieren is het niet meer nodig om voor dit doel speciaal dieren te fokken en te doden.

Huisdier doneren is kosteloos

Eigenaren kunnen hun overleden huisdier kosteloos aanbieden bij aangesloten dierenartspraktijken. Die onderzoeken of de dieren geschikt zijn voor donatie. De universiteit regelt het vervoer van de kliniek naar Utrecht. Tot nu was dit beperkt tot regio’s in het midden van het land. Door de samenwerking met Stichting DierenLot kunnen nu praktijken uit heel Nederland zich bij het dierdonorcodicil aansluiten. Het is de bedoeling dat de ambulances van Stichting DierenLot de overleden dieren naar Utrecht vervoeren.

Zowel voor donoren als voor aangesloten klinieken zijn hier geen kosten aan verbonden. Stichting Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht financieren dit project.

Honderden huisdierdonaties per jaar

Sinds de start van het dierdonorcodicil, dat in 2010 op initiatief van Stichting Proefdiervrij in het leven is geroepen, worden er jaarlijks circa 250 dieren gedoneerd, met name honden en katten. Door de komst van het dierdonorcodicil is het anatomisch en chirurgisch onderwijs in Utrecht volledig proefdiervrij. Ook cavia’s en konijnen zijn welkom bij het dierdonorcodicil.

Saskia Aan, medewerker van Proefdiervrij legt uit waarom ondanks dit succes er nu gekozen is voor verdere uitbreiding:

“Het aantal dieren dat we nu ophalen is net genoeg en we willen voorkomen dat er een tekort ontstaat waardoor dierenartsen minder goed kunnen worden opgeleid. Daarnaast willen we huisdiereigenaren in het hele land de mogelijkheid bieden om mee te doen met het dierdonorcodicil.”

Piet Hellemans, dierenarts en ambassadeur van Stichting DierenLot, benadrukt de noodzaak van gedoneerde dieren:

“Voor de opleiding tot dierenarts moeten echte dieren bestudeerd worden, door hiervoor overleden huisdieren te gebruiken hoeven hier bijvoorbeeld geen honden voor gefokt te worden.”

Persbericht Stichting DierenLot