Vandaag begint om 6.00 uur lokale tijd (10.30 uur Nederlandse tijd) de Canadese zeehondenjacht. Vanaf dat moment zullen er weer duizenden voornamelijk jonge zeehonden gedood worden. Hoeveel dat er zullen zijn weten we niet. De Canadese overheid heeft het quotum (het aantal zeehonden die gedood mogen worden) voor dit jaar niet bekend gemaakt. In 2018 zijn er 59.076 zeehonden gedood tijdens deze commerciële jacht.

zeehondenjacht
Zeehondenjacht Canada gaat van start | Foto: Bont voor Dieren

Maar liefst 35 landen hebben de import van zeehondenbont verboden waardoor de jacht verlieslijdend is. De overheid subsidieert de jacht al jaren, maar dit haalt niets uit. De verliezen blijven oplopen. Veel jagers geven aan dat zij liever worden uitgekocht dan dat zij doorgaan met de jacht.

Bont voor Dieren kwam vorige week in actie tegen de zeehondenjacht voor de Canadese ambassade. Tijdens de actie heeft onze directeur Natalie Wanga gesproken met met de ambassadeur Sabine Nölke en haar onze standpunten over de jacht duidelijk gemaakt. Ook heeft ze aan de ambassadeur een brief overhandigd. Deze brief roept de ambassadeur en minister-president Justin Trudeau op te stoppen met de zeehondenjacht. Wij hebben hem geschreven namens de duizenden Nederlanders die de afgelopen jaren de campagnes tegen de zeehondenjacht hebben gesteund. Wil je onze campagne steunen en zelf ook iets doen tegen de jacht? Stuur vandaag nog een eigen protestmail aan Justin Trudeau en de minister van visserij Jonathan Wilkinson.

zeehondenjacht
Visueel protest tegen de zeehondenjacht | Foto: Bont voor dieren

Zeehondenpups mogen als ze slechts twee weken oud zijn en hun witte vacht zijn verloren al bejaagd worden. Ze worden neergeschoten of met een houten knuppel met een ijzeren punt (‘hakapik’) geslagen. Vaak wordt de zeehond gewond achtergelaten om later aan zijn verwondingen te overlijden. De jagers gaan gehaast te werk en controleren regelmatig niet of het dier buiten bewustzijn is. Levende dieren worden soms bij vol bewustzijn aan stalen haken gespietst. Er wordt op zadelrobben, klapmutsen en grijze zeehonden gejaagd.

We hebben succesvol gelobbyd voor het Europees importverbod op zeehondenbont, maar we zijn er nog niet. Wij zullen actie blijven voeren totdat deze vreselijke jacht ten einde is.

Persbericht Bont voor Dieren

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.