Heel stilletjes heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de ambitieuze doelstelling om dierproeven grotendeels in 2025 te vervangen afgezwakt. De minister wil niet langer koploper proefdiervrije innovaties zijn maar voorloper.

Schouten
Laboratoriumaapje | Foto: Animal Rights

Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is diep teleurgesteld in de terugtrekkende beweging van minister Schouten:

“Dierproeven vervangen kost veel geld en dat heeft de minister er niet voor over.”

Zwak
De opmerkelijke koerswijziging van het ministerie valt te lezen in een verslag van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad). Molenaar heeft daarop een gesprek gehad met een senior adviseur van het NCad, die de afgezwakte koers bevestigde. Er staat tevens in het verslag dat er is ‘besloten om het jaartal 2025 minder strikt te definiëren, maar zonder de indruk te wekken dat de ambitie verwatert.’

Schouten
Animal Rights en Een DIER Een VRIEND voor de poort van het apentestcentrum BPRC | Foto: Animal Rights

Volharden
Animal Rights stuurde in september een brief aan de minister met het verzoek om meer geld te investeren in dierproefvrij onderzoek. Tijdens het Algemeen Overleg Dierproeven was er namelijk onduidelijkheid onder de Kamerleden hoeveel er nu eigenlijk nodig is om van Nederland koploper dierproefvrij onderzoek te maken. Molenaar:

“Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks een investering van 37 miljoen euro nodig is om vanaf 2025 veertig procent van alle dierproeven te vervangen. Het is dan ook zeer teleurstellend dat de minister niet over de brug komt. Maar Animal Rights blijft volharden in de campagne voor een dierproefvrije wereld.”

Eerder dit jaar besloot Europa nog om de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden te stimuleren met een subsidie van 4 miljoen euro.

Bron:

Lees ook:

Lush Prize awards 2018: Is het einde van dierproeven in zicht?