Minister Schouten zwakt ambitie om dierproeven te vervangen af

Heel stilletjes heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de ambitieuze doelstelling om dierproeven grotendeels in 2025 te vervangen afgezwakt. De minister wil niet langer koploper proefdiervrije innovaties zijn maar voorloper.

Schouten

Laboratoriumaapje | Foto: Animal Rights

Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is diep teleurgesteld in de terugtrekkende beweging van minister Schouten:

“Dierproeven vervangen kost veel geld en dat heeft de minister er niet voor over.”

Zwak
De opmerkelijke koerswijziging van het ministerie valt te lezen in een verslag van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad). Molenaar heeft daarop een gesprek gehad met een senior adviseur van het NCad, die de afgezwakte koers bevestigde. Er staat tevens in het verslag dat er is ‘besloten om het jaartal 2025 minder strikt te definiëren, maar zonder de indruk te wekken dat de ambitie verwatert.’

Schouten

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND voor de poort van het apentestcentrum BPRC | Foto: Animal Rights

Volharden
Animal Rights stuurde in september een brief aan de minister met het verzoek om meer geld te investeren in dierproefvrij onderzoek. Tijdens het Algemeen Overleg Dierproeven was er namelijk onduidelijkheid onder de Kamerleden hoeveel er nu eigenlijk nodig is om van Nederland koploper dierproefvrij onderzoek te maken. Molenaar:

“Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks een investering van 37 miljoen euro nodig is om vanaf 2025 veertig procent van alle dierproeven te vervangen. Het is dan ook zeer teleurstellend dat de minister niet over de brug komt. Maar Animal Rights blijft volharden in de campagne voor een dierproefvrije wereld.”

Eerder dit jaar besloot Europa nog om de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden te stimuleren met een subsidie van 4 miljoen euro.

Bron:

Lees ook:

Lush Prize awards 2018: Is het einde van dierproeven in zicht?

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Laten we eindelijk eens ophouden met al die gruwelijke experimenten op vele honderdduizenden prachtige onschuldige dieren per jaar. Plus daar bovenop nog eens een half miljoen dieren “op voorraad” die afgemaakt worden. En ieder land doet dat ook nog weer eens op zijn eigen houtje. Al die experimenten slaan nergens op. Bovendien zijn conclusies uit al die wrede experimenten die op dieren gedaan worden die zo verschrikkelijk in angst en stress en pijn moeten leven bij voorbaat al waardeloos omdat al die ellende al dermate veel ziektes en symptomen veroorzaakt dat er helemaal geen zinvolle conclusies uit getrokken kunnen worden. Met andere woorden, een volkomen bizarre en vreselijk wrede industrie wordt in stand gehouden om veel geld aan te verdienen en om extreem sadisme en machtswellust te botvieren.
  Een uiterst zieke wereld, onder het mom van “gezondheidszorg en veiligheid”.
  En de ChristenUnie doet dat net als het CDA met de Bijbel in de hand, maar zonder enig respect voor het leven en De Schepping.
  Walgelijk!

 2. Ik wordt zo ziek van dat hypocriete stelletje van die ChristenUnie! Zogenaamd zijn zij moreel hoogstaand en willen het veel beter doen dan hun Christelijke vrienden van het CDA. Maar dat geldt blijkbaar voornamelijk in verkiezingstijd om zieltjes te winnen. In de praktijk doen zij evengoed van alles wat niet deugt en steunen met hart en ziel dit destructieve, kortzichtige kabinet.

 3. astrid bogaerts zegt:

  natuurlijk moeten dierproeven stoppen , helaas kan ik financieel niet steunen, moest het kunnen deed ik dat heel zeker, ik leef van gigantisch belgisch pensioen, houdt in op het einden van de maand altijd knalrood op de bank