De dode zeehond met een frisbee om zijn nek die eind oktober bij Ouddorp (ZH) aangespoelde heeft zeker vier weken lang met het plastic strak om zijn nek te rondgezwommen. Dat blijkt uit onderzoek naar de verwondingen van het dier door de universiteit van Hannover en Zeehondencentrum Pieterburen.

frisbee
Zeker 4 weken duurde de doodstrijd van deze zeehond | Foto: ©EHBZ

De zeehond heeft na het ontstaan van de verwondingen zeker nog vier weken geleefd. Volgens Zeehondencentrum Pieterburen heeft het dier in die periode een lijdensweg ondergaan. De wond aan de nek van het dier was zo diep dat het plastic de luchtpijp heeft geraakt. De zeehond is uiteindelijk overleden aan een longontsteking. Waarschijnlijk is de diepe wond in de nek de oorzaak geweest van die infectie.

Het is niet voor het eerst dat een zeehond verstikt door een frisbee. Aan de Engelse kant van de Noordzee werd vorig jaar ook een beknelde zeehond aangetroffen. Wonderwel kon dit dier op tijd gered worden. Maar helaas gaat het vaak mis.

Zeehonden gestikt door visnet en frisbee

Plastic afval
In dezelfde week waarin de zeehond met de frisbee aanspoelde werden nog 2 dode dieren gevonden. Deze dode zeehonden waren bijna onthoofd door visnetten. Dat plastic en ander afval een grote bedreiging vormen voor onder andere zeezoogdieren is hiermee weer eens pijnlijk duidelijk geworden. Sander van Dijk van het zeehondencentrum:

“Helaas zien we het vaker dat zeehonden overlijden door menselijk handelen. Meestal gebeurt dat door een plastic visdraad of door een stuk visnet, maar soms ook door wellicht verrassendere voorwerpen, zoals deze frisbee.”

Bron:

©AnimalsToday.nl