In België zijn in korte tijd twee katten ernstig mishandeld en om het leven gekomen. De meest recente kattenmishandeling was in de deelgemeente Webbekom, waar het dier door een tot nu toe onbekende dader opgehangen is aan een boom in de tuin van zijn baasjes. Vorige week woensdag zagen omstanders in Hoei (Huy, provincie Luik) hoe een man een kat een huis uittrapte, wat het dier niet overleefde.

kattenmishandeling
Dubbele kattenmishandeling schrikt België op | Foto (illustratief): publiek domein

Omdat niet bekend is wie in Webbekom de kat ophing is de politie begonnen met een onderzoek en de eigenaren van het dier hopen via sociale media meer te weten te komen over de dader(s). Er is hoe dan ook sprake van een bewuste daad, vermoedelijk van een kattenhater, of iemand die om wat voor reden dan ook de baasjes van de kat wilden kwetsen.

Petitie voor zware straf

De kattenmishandeling in Hoei van vorige week had wel getuigen en daarvan is de dader dus bekend. Veel mensen zijn geschokt door de mishandeling en er werd een petitie opgezet om de schuldige fors te straffen. Tegen de man is een strafzaak aangespannen en de petitie vraagt om de maximum straf van 15 jaar cel en een geldboete die kan oplopen tot maar liefst 10 miljoen euro. De strenge straffen voor dierenmishandeling in België vloeien voort uit een nieuwe wet op dierenwelzijn die eind 2018 in het Waals parlement werd goedgekeurd.

kattenmishandeling
De overleden kat in Hoei (Huy) | Foto: ©Mes Opinions

Zelf beweert de dader dat het dier bij een huishoudelijk ongeval om het leven kwam. Dankzij snelrecht zal hij zal volgende maand al voor de rechter staan en zijn straf te horen krijgen. Dierenliefhebbers hopen dat de rechter een voorbeeld gaat stellen dankzij de nieuwe strenge wetgeving.

  • Lees ook:

Straffen voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel