Opinie: Verbod op rasdierenshows voorkomt ernstig dierenleed

Helma van de VondevoortIn de RAI vond in het weekend van 26 en 27 november de grootste internationale rashondententoonstelling van Nederland plaats: de Amsterdam Winner Show. Wat mij betreft is dit de laatste keer geweest. Want bij veel rasdieren die op shows getoond worden is het uiterlijk zo extreem, dat ze er ernstig onder lijden. Dit dierenleed kan alleen voorkomen worden als de overheid wedstrijden en tentoonstellingen met rasdieren verbiedt. Dat stellen wij in een brandbrief aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bij het fokken van rasdieren draait het om het uiterlijk. Vaak gaat dat ten koste van de gezondheid van de dieren. Zo kunnen de Perzische kat en de Boston terriër nauwelijks eten, drinken en ademen met hun veel te korte snuit. Veel konijnen hebben zo’n overbeet dat hun tanden niet meer natuurlijk afslijten. De schedel van de Cavalier King Charles spaniël is te klein voor de hersenen, met heftige pijn en epilepsie tot gevolg. Vissen met excessief bolle ogen zijn vaak praktisch blind. Ernstige botafwijkingen komen standaard voor bij satijncavia’s. Een Engelse bulldog kan zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, door zijn gedrongen bouw.

De lijst met voorbeelden van ernstig leed bij rasdieren is lang. Toch vallen juist de dieren die er het slechtst aan toe zijn in de prijzen op rasdierenshows als de Amsterdam Winner. Hier bepalen keurmeesters welke dieren het beste voldoen aan de ‘rasstandaard’, een internationaal vastgesteld aantal uiterlijke criteria. Dit betekent dat de dieren met het meest extreme uiterlijk tot kampioen worden uitgeroepen en vervolgens op grote schaal worden ingezet als fokdier. Aan de nakomelingen van een ‘kampioen’ wordt veel geld verdiend, dus voor een fokker is het zaak dat zijn dieren in de smaak vallen bij de keurmeesters en met hun uiterlijk de belangrijkste titels in de wacht slepen.

Zo lang het fokken op een extreem uiterlijk zeer winstgevend is, valt niet te verwachten dat de rasdierenfokkerij zelf maatregelen neemt om het welzijn van de dieren te verbeteren. In een brief aan staatssecretaris Bleker stelt de Sophia-Vereeniging daarom dat rasdierenshows en –wedstrijden door de overheid verboden moeten worden. Als dieren niet langer op uiterlijk, maar op gezondheid worden gekeurd, is het veel minder aantrekkelijk om met dieren met excessieve uiterlijke kenmerken te fokken. Daarmee zal de gezondheid en het welzijn van de rasdieren in sterke mate toenemen.

De Sophia-Vereeniging roept eigenaren van rasdieren op om misstanden te melden via meldpunt@sophia-vereeniging.nl.

Bekijk hier de uitzending van MELDPUNT! van 24 november 2011, waarin de Sophia-Vereeniging spreekt over de rasdierenproblematiek.

Helma van de Vondevoort
Directeur Sophia-Vereeniging

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Methilde zegt:

  Bassets zijn ook supergezonde honden natuurlijk, met hun te lange rug, zware bouw en overmatige huidplooien die je schoon moet houden om ontstekingen tegen te gaan… Ik heb dus duidelijk mijn twijfels.

  Hoe verder van de wolf af, hoe krakkemikkiger je hond, zeg ik altijd maar. Een hond moet kunnen rennen, snuffelen, normaal, natuurlijk (rauw vlees) eten, blaffen, kluiven, spelen, gezond zijn en niet teveel gepiel aan zijn lijf hoeven, kortom; lekker leven. Is dit niet het geval, dan is zo’n hond minder of niet gelukkig. Hij kan zijn natuurlijke behoeften niet waarmaken. Een hond wil niet gekamd, gehaarlakt of gefohnd worden en niet waggelen (bulldogs) of zwalken (doorgefokte duitse herders met HD). Dan zijn het mismaakte mutanten, geen honden. Ik ben ook voor het afschaffen van de meest schrijnende rassen, zoals inderdaad de cavalier. In ons puppycursusklasje zit een cavalier. Ik heb te doen met dat beestje, zeker als onze onstuimige pup met hem wil spelen en dat iets te ruig doet, waardoor zijn ooglid omklapt! Het zijn schatten van beestjes, maar ze zijn net zo zielig.

  Ik was ook bij die winner show, gewoon als bezoeker en omdat er veel kraampjes waren met hondenspullen en om wat meer informatie te kunnen krijgen over sledehonden. (wij hebben een husky) Ik verbaasde me over de poeha en het gedoe op zo’n show om een beest dat daar van nature heeeelemaal niet op zit te wachten. Ze werden vervoerd in kinderwagens, onder de arm of in iets anders koddigs, terwijl een hond prima op zijn vier poten kan lopen… En dan dat gefrot en getut ermee… Nee, geen hondenshows meer voor mij. Ik verwachtte informatie maar ik kreeg dierenleed. Jammer, want het kan vast anders!

 2. “De schedel van de Cavalier King Charles spaniël is te klein voor de hersenen, met heftige pijn en epilepsie tot gevolg. ” schrijft Helma hierboven.

  De thrillerschrijfster Marion Pauw heeft twee van deze hondjes. Dat is heel toepasselijk: in diverse interviews laat zij zich kennen als extreem dier-on-vriendelijk. Zij gooit rustig een levende kreeft in kokend water bijv. Lees het interview met haar in NRC weekend van 19 november j.l.

 3. Laten we alleen goede verantwoorden dieren fokken !!!trouwens de asiels zijn overvol,kijk daar eens !!!
  En ben zeker tegen broodfokkers .

 4. Laten we gezonden dieren fokken

 5. Een ongeknipte poedel is geen poedel en een geknipte poedel is geen hond.

 6. Fonie De Vadder zegt:

  Hallo Helma van de Voort,
  Ik ben Fonie De Vadder ik heb u zondag op Winner gezien waar we een intrevieuw gehad hebben.
  Wat mij verwonderd, is dat het
  artikel dat jullie in de krant laten verschijnen waarheden bevat maar veel meer onwaarheden .Wat je bedoeling daavan is begrijp ik echt niet.
  Ik ben een fokker Van bassets en Sint -Hubertushonden die om het jaar een nestje fokt,ik fok niet voor de poen,
  en iedereen krijgt geen pup van mij als deze niet voldoet aan de eisen die ik nodig acht.En ik geef ze soms gratis weg.Wat betreft inteelt dat kan in belgie niet gebeuren en bij vele fokkers in nederland ook niet.Bij ons doen we D.N.A.,en een hondje dat problemen vertoont zal ik niet gebruiken in fok maar dit heb ik u al verteld maar dat staat niet vermeld in de krant!!!!!
  Ik heb in Belgie een grote Handelzaak dus de honden zijn mijn passie.Ik sponser meerdere verenegingen voor dieren welzijn .
  Dus Helma sheer alle mensen niet over dezelfde kam.
  Met Vrioendelijke Groeten Fonie De Vadder

 7. Lucienne Huybers zegt:

  Laat een dier gewoon een dier zijn!!!!!