Helma van de VondevoortIn de RAI vond in het weekend van 26 en 27 november de grootste internationale rashondententoonstelling van Nederland plaats: de Amsterdam Winner Show. Wat mij betreft is dit de laatste keer geweest. Want bij veel rasdieren die op shows getoond worden is het uiterlijk zo extreem, dat ze er ernstig onder lijden. Dit dierenleed kan alleen voorkomen worden als de overheid wedstrijden en tentoonstellingen met rasdieren verbiedt. Dat stellen wij in een brandbrief aan staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Bij het fokken van rasdieren draait het om het uiterlijk. Vaak gaat dat ten koste van de gezondheid van de dieren. Zo kunnen de Perzische kat en de Boston terriër nauwelijks eten, drinken en ademen met hun veel te korte snuit. Veel konijnen hebben zo’n overbeet dat hun tanden niet meer natuurlijk afslijten. De schedel van de Cavalier King Charles spaniël is te klein voor de hersenen, met heftige pijn en epilepsie tot gevolg. Vissen met excessief bolle ogen zijn vaak praktisch blind. Ernstige botafwijkingen komen standaard voor bij satijncavia’s. Een Engelse bulldog kan zich niet op natuurlijke wijze voortplanten, door zijn gedrongen bouw.

De lijst met voorbeelden van ernstig leed bij rasdieren is lang. Toch vallen juist de dieren die er het slechtst aan toe zijn in de prijzen op rasdierenshows als de Amsterdam Winner. Hier bepalen keurmeesters welke dieren het beste voldoen aan de ‘rasstandaard’, een internationaal vastgesteld aantal uiterlijke criteria. Dit betekent dat de dieren met het meest extreme uiterlijk tot kampioen worden uitgeroepen en vervolgens op grote schaal worden ingezet als fokdier. Aan de nakomelingen van een ‘kampioen’ wordt veel geld verdiend, dus voor een fokker is het zaak dat zijn dieren in de smaak vallen bij de keurmeesters en met hun uiterlijk de belangrijkste titels in de wacht slepen.

Zo lang het fokken op een extreem uiterlijk zeer winstgevend is, valt niet te verwachten dat de rasdierenfokkerij zelf maatregelen neemt om het welzijn van de dieren te verbeteren. In een brief aan staatssecretaris Bleker stelt de Sophia-Vereeniging daarom dat rasdierenshows en –wedstrijden door de overheid verboden moeten worden. Als dieren niet langer op uiterlijk, maar op gezondheid worden gekeurd, is het veel minder aantrekkelijk om met dieren met excessieve uiterlijke kenmerken te fokken. Daarmee zal de gezondheid en het welzijn van de rasdieren in sterke mate toenemen.

De Sophia-Vereeniging roept eigenaren van rasdieren op om misstanden te melden via meldpunt@sophia-vereeniging.nl.

Bekijk hier de uitzending van MELDPUNT! van 24 november 2011, waarin de Sophia-Vereeniging spreekt over de rasdierenproblematiek.

Helma van de Vondevoort
Directeur Sophia-Vereeniging