In de dierenwelzijnswereld is geschokt gereageerd op het plan van de Zuid-Afrikaanse minister van Milieuzaken om de handel in neushoornhoorn nationaal én internationaal te legaliseren.

handel neushoornhoorn
Zuid-Afrika legaliseert handel in neushoornhoorn | Foto: mjneuby/flickr

Jarenlang wees Edna Molewa, minister van Milieuzaken in Zuid-Afrika, verzoeken af van lokale neushoornboerderijen om hun neushoornhoorn te kunnen verkopen binnen Zuid-Afrika. Maar na al die jaren lijkt zij toch overstag te gaan en heeft het plan om de verkoop van neushoornhoorn legaal te maken in Zuid-Afrika vorm gekregen.

Het plan
Geïnteresseerden die willen profiteren van de voorgestelde wetgeving en neushoornhoorn willen verkopen, moeten de nodige vergunningen aanvragen. Daarnaast moet de neushoornhoorn worden goedgekeurd door een geregistreerde wetenschappelijke instelling. Naast de verkoop binnen Zuid-Afrika, ligt er ook een plan voor de internationale export van neushoornhoorn. Zo wil Zuid-Afrika de internationale export toestaan voor ‘persoonlijke doeleinden’, met een maximum van twee hoorns per persoon.

Voorstanders legale handel
Al vaker was er sprake van om de handel in hoorn legaal te maken in Zuid-Afrika. Voorstanders stellen dat het legaliseren van de internationale handel zal leiden tot het voldoen aan de vraag naar hoorn en het verminderen van stroperij. Daarnaast zou het kunnen leiden tot een investering in het behoud van de neushoorn.

Tegenstanders legale handel
Tegenstanders stellen juist dat het de illegale handel alleen maar doet groeien. Onderzoek onderstreept dit argument en laat zien dat het legaliseren van de ivoorhandel helemaal geen positieve gevolgen had voor de stroperij van bijvoorbeeld olifanten. In 2008 werd namelijk een enorme voorraad ivoor verkocht aan China en Japan om vrij te verhandelen, met als doel het tegengaan van stroperij. Dit bleek echter een abrupte toename van 66 procent te veroorzaken in illegale ivoorproductie en een mogelijk tienvoudige toename in de ivoortrend. Ook was er een toename van ivoorsmokkel uit Afrika van 71 procent. Eerder schreef PiepVandaag hier een artikel over.

Corruptie en fraude
Het besluit om de handel in neushoornhoorn in Zuid-Afrika te legaliseren baart milieubeschermers veel zorgen. Het land staat niet bekend om goede controle van vergunningen en fraude en corruptie spelen een grote rol in het land. Tegenstanders van het voorstel hebben 30 dagen de tijd om bezwaar te maken.

Bronnen: Africa Geographic, The Guardian ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen