Foto: Carolien Grim / Stichting AAP

Vandaag sluit chimpansee Regina haar quarantaineperiode bij Stichting AAP af en krijgt de beschikking over een groot binnen- én buitenverblijf waar ze over niet al te lange tijd met andere chimpansees kan samenleven. Deze 18-jarige chimpanseedame uit Litouwen krijgt dan voor het eerst in haar leven de kans om een écht apenleven te leiden, zonder dat er ooit nog van haar verwacht wordt dat ze circuskunstjes doet of poseert als fotomodel.

Regina werd als baby weggeroofd bij haar apenfamilie in Kameroen en werd verkocht aan een circusdirecteur in Litouwen. Elf jaar lang dwong hij haar om dieronterende kunstjes te doen in het circus en met jurkjes aan te poseren voor fotosessies. Toen zij de pubertijd bereikte en niet meer zo schattig en meegaand was, werd zij gedurende zes jaar eenzaam opgesloten in de kelder van de circusdirecteur, zonder soortgenoten, zonder afleiding.

Dit jaar kreeg AAP lucht van het bestaan van Regina en samen met de Litouwse dierenbeschermingsorganisatie Pifas kreeg AAP Regina vrij. De dierverzorgers van de quarantaine ontdekten dat Regina – ondanks haar schrijnende verleden – een vriendelijke en speelse chimpansee is. Zodra zij gewend is aan haar nieuwe verblijf zal AAP andere chimpansees bij haar plaatsen, zodat ze een sociaal apenleven met hen op kan bouwen.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: “Sinds haar babytijd in Kameroen heeft Regina nooit meer andere chimpansees gezien. Voor een van nature sociaal dier moet dit een verschrikking zijn geweest, zeker gedurende de zes lange jaren eenzame opsluiting. Gelukkig kon AAP haar bevrijden uit die smerige, kale Litouwse kelder! Wij voelden ons tijdens deze reddingsactie gesteund door de tienduizenden mensen die de lotgevallen van Regina via Facebook volgden en een petitie tekenden voor haar vrijlating. Net als de andere chimpansees bij AAP heeft Regina een traumatisch verleden achter de rug, maar gelukkig kan ook zij een mooie toekomst tegemoet zien, samen met soortgenoten!”

Bron: Stichting AAP