In een poging om de Afrikaanse varkenspest in te dammen zijn afgelopen weekend in Zuid-Korea 47.000 varkens afgemaakt. De dieren werden echter niet meteen begraven en zware regenval zorgde ervoor dat bloed van de varkens naar een zijrivier van de Imjin-rivier stroomde die daardoor volledig rood kleurde.

47.000 varkens
47.000 varkens gedood in Zuid-Korea tegen varkenspest | Foto: publiek domein

Eind september, begin oktober kwamen de eerste bevestigingen binnen dat de Afrikaanse varkenspest in Zuid-Korea was uitgebroken. De ziekte is hoogst besmettelijk, ongeneeslijk en kost vrijwel alle varkens het leven die ermee besmet raken. De varkenspest raast door Azië en alleen al in China zijn zo’n 1,2 miljoen varkens preventief ‘geruimd’.
.

https://www.facebook.com/ChannelNewsAsia/posts/10156854987437934


Bloed van 47.000 varkens

De slachting in Zuid-Korea vond afgelopen weekend plaats, maar er waren niet genoeg plastic containers om de gedode varkens in te begraven. Veel dode dieren werden achtergelaten en bloedden leeg, waarna de regen het bloed naar de rivier spoelde.
.

https://www.facebook.com/ChannelNewsAsia/posts/10156858180492934

.
Volgens de autoriteiten zou er geen gevaar bestaan voor de verspreiding van de ziekte via het rivierwater, omdat de karkassen ontsmet zouden zijn. Of dit werkelijk zo is zal moeten blijken.
.

47.000 varkens
Grenswachten hebben de opdracht gekregen om op alle wilde zwijnen te schieten | Foto: publiek domein

Het vermoeden bestaat dat de ziekte naar Zuid-Korea is gebracht door wilde zwijnen en beweerd wordt dat die de varkenspest uit Noord-Korea hebben meegenomen, nadat ze de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord en Zuid overstaken. Grenswachten hebben de opdracht gekregen om op alle wilde zwijnen in het grensgebied te schieten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel