Natural England, natuuradviseur van de Britse regering, heeft groen licht gegeven voor de vernietiging van 4.500 eieren van wilde eenden, in de komende drie jaar. Reden: eenden lopen hinderlijk voor fietsers uit en van eendenpoep kun je ziek worden.

eenden lastig voor Engelse fietsers
Eenden lopen hinderlijk voor fietsers uit | Foto: publiek domein

Het zou gaan om locaties in Bedfordshire en Suffolk, maar details ontbreken nog. Dierenvrienden zijn woedend over de ontheffingen, met name over de absurde argumentatie dat de eenden een gevaar vormen voor fietsers. Op de locatie in Bedfordshire kan het publiek meren, restaurants en andere eetgelegenheden bezoeken. Deze mensen komen voor de totale beleving, aldus verontwaardigde reacties:

“Men wil het genot ervaren van het platteland en daar horen eenden bij.”

Dat fietsers last ondervinden van eenden betekent dan ook dat zij zich moeten aanpassen. De velden en meren zijn het leefgebied van de eenden, niet dat van mensen op mountain- of e-bikes, aldus de critici.

Ongeloof en wanhoop

Milieublogger Jason Endfield ontdekte als eerste dat de ontheffingen waren afgegeven, na een beroep op de Britse wet openbaarheid van bestuur:

“Ik heb moeite om de woorden te vinden om mijn ongeloof en wanhoop te uiten dat besluitvormers van Natural England het op een of andere manier gepast vonden om een ​​licentie te verlenen aan een aanvrager die eenden serieus als een bedreiging voor fietsers beschouwde.”

Natural England gaf in 2016 de eerste Bedfordshire-licentie af om 500 eieren te vernietigen en vorig jaar werd een licentie gegeven om 1.000 eieren te vernietigen, zo blijkt uit het onderzoek door Endfield. Volgens de aanvrager zouden de aantallen wilde eenden explosief toegenomen zijn.

eenden lastig voor Engelse fietsers
Wilde eenden | Foto: publiek domein

Eendenpoep!

Eendenpoep bij picknickplaatsen wordt door Natural England gebruikt om angst aan te jagen over de volksgezondheid, want door het verdwijnen van de eenden ‘zijn er minder risico’s voor de volksgezondheid’, aldus de adviescommissie. Op dezelfde wijze worden in ons land wasberen neergezet als ziektedragende en agressieve dieren, die een gevaar zouden vormen voor de mens, waarmee het doden wordt gerechtvaardigd. Het beste middel tegen overlast door eendenpoep is echter om de eenden bij picknickplaatsen niet te voeren en geen voedselresten achter te laten. Het voeren van brood aan eenden is hoe dan ook uit den boze, want er zit te veel zout in brood.

Critici eisen inmiddels inmiddels de opheffing van Natural England en karakteriseren het beleid van dit belangrijke adviesorgaan van de Britse regering als ‘waanzinnig’ en ‘idioot’:

“Nog een reden om van ons land een lachertje te maken. Het wordt erger en erger. De mensen die met deze domme regels komen moeten worden ontslagen.”

  • Lees ook:

Voer eenden gezond voedsel, geen brood

.
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel