Het lijkt zo onschuldig, brood voeren aan eenden. Volgens biologen is dit echter niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de eenden, maar het overtollige brood vervuilt ook nog eens sloten en vaarten. Help eenden gezond te houden en geef ze liever iets voedzaams, zoals haver en maïs.

eendjes voeren
Wilde eend | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Eenden’junkfood’
Uit onderzoek van de Canal and River Trust blijkt dat veel brood niet door eenden wordt opgegeten. Dit is slecht voor de waterkwaliteit van de sloten, onder andere door alggroei. Maar ook worden op deze manier ziektekiemen verspreid, door de bacteriën die op het brood groeien. Een woordvoerder van de Animal and Plant Health Agency waarschuwt mensen dat het voeren van brood aan eenden slecht is voor de lichamelijke conditie van de dieren en dat het ongewild zelfs tot de dood kan leiden.

Geen voedingswaarde 
Volgens een woordvoerster van de Britse vogelbescherming Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) wordt vooral veel wit brood gevoerd, een broodsoort die niets toevoegt aan het normale, natuurlijke dieet van in het wild levende watervogels, maar wel hun magen vult. Door een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen, vanuit de natuur, is de kans groot dat eenden eerder ziek worden.

Gezonde snack
Volgens Peter Birch, medewerker bij de Canal and River Trust, kunnen mensen nog steeds gerust eenden voeren. Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits. De boodschap is daarnaast: niet overvoeren. En voer bij voorkeur op meerdere plaatsen, zodat de vogels niet aan één plaats gebonden blijven.

Bron @PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven