Een 74-jarige boer uit Bentelo in Overijssel is veroordeeld tot een week celstraf wegens het slaan van een controleur met een bezem en het bedreigen van politieagenten. Ook heeft de man een enorme tumor bij zijn hondje Trixie verwaarloosd.

Een 74-jarige boer uit Bentelo is veroordeeld tot een week celstraf
Een 74-jarige boer uit Bentelo is veroordeeld tot een week celstraf | Foto (illustratief): publiek domein

Gerard A. geeft in duidelijke bewoordingen aan bij iedere politieagent, controleur en dierenarts dat zij zich er niet mee moeten bemoeien. Maar de politierechter is duidelijk: ondanks zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid is de agressieve boer veroordeeld tot een week celstraf. De politierechter:

“Er zijn keer op keer waarschuwingen uitgedeeld. U houdt zich er niet aan. We blijven af van mensen die hun werk doen.”

Bedreigingen

Begin 2017 wordt de boer voor het eerst aangesproken tijdens een inspectie door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De zorg voor zijn dieren schiet ernstig te kort. Vijf kalveren worden in beslag genomen. Een scheldkanonnade en bedreigingen zijn het gevolg. De boer wordt geboeid in een politieauto gezet maar daar weet hij uit zijn broekzak nog een mes tevoorschijn te halen.

Eind januari maakte dezelfde NVWA-controleur tijdens een hercontrole foto’s in de stal. Daarop sloeg de boer de ambtenaar met een bezemsteel, die de man ternauwernood weet af te weren met zijn arm. De boer verklaarde tegenover de rechter:

“Ik had hem de hele kop eraf geslagen.”

Vijf dagen later, bij een nacontrole, maakte de boer schietende bewegingen met de opmerking:

“Ik moet je hartstikke doodschieten.”

Ernstig verwaarloosde hond

Tijdens deze controle werd door een oplettende politieagent een hond gezien in het woonhuis van de man. Het dier had drie pootjes, enorm lange nagels en een groot gezwel aan een melkklier. Vier dierenartsen concludeerden dat het dier ondragelijk leed en geëuthanaseerd moest worden. Dit leverde de boer een boete van 360 euro.

Op een haan na heeft Gerard A. geen dieren meer in zijn bezit, zo verklaarde hij tegenover de rechter.
.

  • Lees ook:

Karen’s blog: Als iemand jouw dier doodt 60 uur schoffelen

.
Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.