De week begon slecht voor een flamingo in de dierentuin van Bloomington (VS). Een kind gooide een steen naar de vogel die daardoor een gebroken poot opliep en andere verwondingen. Na onderzoek bleek de flamingo niet meer te redden en heeft de dierentuin het dier laten inslapen. De kwestie roept vragen op over de veiligheid van dieren in dierentuinen.

kind
Kind gooit steen, flamingo dodelijk gewond | Foto: publiek domein

Het gebeurt regelmatig dat er dieren ontsnappen uit dierentuinen en altijd ligt de focus op de veiligheid van de bevolking. Een ontsnapte grote katachtige wordt zelden leven gevangen; die krijgt de kogel omwille van de veiligheid. Maar wie beschermt de dieren tegen de bezoekers?

Ook kind is risico

Een kind dat een steen kan gooien naar een bewoner van de dierentuin is iets waarmee je rekening moet houden. Het is gelukkig niet een alledaags fenomeen in dierentuinen, maar er is altijd risico dat bezoekers dieren al dan niet bewust iets kunnen aandoen. Het voeren is om die reden strikt verboden en er moet voldoende afstand zijn tussen bezoekers en de dieren. Ook moeten die zich kunnen terugtrekken, want ook zij hebben recht op privacy.

Waarom een kind een steen gooit naar een vogel is gissen. Het kan ondoordachte baldadigheid zijn, maar ook teken van een dieper liggend probleem, bijvoorbeeld wanneer het kind vaker dieren pest of bewust pijn doet. Kinderen kunnen de gevolgen van hun daden nog niet vooraf beredeneren. Hoe dan ook maakt dit voorval duidelijk dat er flink wat educatie nodig is. Zowel voor het stenengooiende kind, als over dierentuinen.

Dierentuinen, een dilemma (deel 1)

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.