Tusk, een non-profitorganisatie die zich inzet voor het beschermen van dier en natuur in Afrika, geeft de strijd tegen de ivoorhandel niet op en stelt zelfs een stapje dichterbij het einde van de crisis te zijn. De organisatie ontving namelijk een donatie van ruim 1,1 miljoen euro (900.000 pond) van de Britse regering.

Groot-Brittannië investeert
Foto credit: danorth1 via Compfight cc

De donatie werd aangekondigd door de Britse minister van Milieu, Rory Stewart, in Den Haag waar hij de internationale conferentie over illegale stroperij en dierenhandel bijwoonde. De donatie is onderdeel van een investering van 13 miljoen euro die de Britse overheid in 2014 aankondigde om de illegale dierenhandel tegen te gaan.

Aanpakken van stropers en netwerken
De donatie wordt in twee delen uitgekeerd. Het eerste gedeelte zal worden geïnvesteerd in het trainen van rangers om stropers op te sporen en te onderscheppen. Daarnaast zullen voorlichters in de beschermde gebieden training krijgen in het verzamelen en analyseren van informatie met betrekking tot stropers en netwerken. Ook zal er een netwerk worden opgezet om deze verzamelde informatie uit te wisselen tussen de beschermde gebieden. Dit project heeft als doel het verminderen van stroperij door het belemmeren en arresteren van stropers, maar ook door het blootleggen van het handelsnetwerk waarin zij werken.

Oeganda
De tweede donatie zal worden geïnvesteerd in Oeganda. Oeganda is de grootste doorvoerhaven voor illegale dierenhandel. Daarnaast vindt in het land zelf ook illegale stroperij plaats. Dit project is erop gericht om factoren te identificeren en te reduceren die arme mensen er toe zetten wilde dieren te stropen en te verhandelen. Hierbij zal er vooral worden gewerkt aan het ontwikkelen van duurzame gemeenschappen en het verminderen van conflicten tussen mensen en dieren.

Tusk hoopt hiermee een grote stap te zetten in de aanpak van de illegale stroperij en dierenhandel.

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen