Vier jaar geleden ontmoetten de 71-jarige Joao Pereira de Souza en de pinguïn elkaar op het strand van een eiland voor de kust van Rio de Janeiro in Brazilië. Het dier was besmeurd met olie en ten dode opgeschreven. Maar niet alleen redde hij het dier, er ontstond ook een bijzondere vriendschap tussen de twee.

pinguïn
Oude vrienden | Foto: screenshot video

Joao verzorgde de pinguïn, die hij de naam Dindim gaf, liefdevol en toen het dier voldoende hersteld was liet hij hem weer vrij. Sindsdien keert Dindim na het broedseizoen, ergens voor de kusten van Chili of Argentinië, terug naar de man die zijn leven redde. Een tocht van maar liefst 8000 kilometer. Joao Pereira de Souza:

“Ik hou van de pinguïn alsof het mijn eigen kind was en ik ben ervan overtuigd dat de pinguïn ook van mij houdt.”

De gepensioneerde metselaar heeft echt een band opgebouwd met het dier:

“Niemand anders mag hem aanraken. Hij pikt naar mensen die het proberen. Maar bij mij komt hij op de schoot, ik mag hem een douche geven en ik voeder hem sardientjes.”

In 2011 vond de gepensioneerde metselaar  Dindim op de rotsen. Hij had een volle week nodig om de olie van de veren van de Zuid-Amerikaanse Magelhaenpinguïn te verwijderen. Het duurde nog elf maanden voordat Dindim weer op krachten was. En toen opeens… Joao:

“Tegen die tijd had hij nieuwe veren en op een dag was hij verdwenen. Ik ging er vanuit dat ik Dindim nooit meer terug zou zien.”

Gelukkig
Maar zijn verbazing was groot toen na een paar maanden Dimdim terugkwam naar de man die hem gered had. Het dier herkende Joao onmiddellijk en waggelde mee naar zijn huis. Sinds die hereniging woont Dimdim acht maanden per jaar bij Joao. Alleen tijdens het broedseizoen trekt hij naar de kust van Chili en Argentinië. En iedere keer reist hij de 8000 kilometer weer terug om bij zijn vriend te zijn. Joao:

“Hij komt elk jaar in juni en gaat weer weg in februari. Elk jaar wordt hij aanhankelijker, elk jaar lijkt hij gelukkiger als hij me terugziet.”

Bioloog Joao Paulo Krajewski zegt over de bijzondere vriendschap:

“Ik denk dat de pinguïn Joao ziet als een familielid en wellicht ziet hij hem als een pinguïn. Als hij de man ziet, kwispelt hij met zijn staart als een hond en slaakt hij kreten van plezier.”

Bekijk hieronder een korte video over deze bijzondere vriendschap tussen een mens en een pinguïn:

Bron ©PiepVandaag.nl