Sinds 2018 is het Michigan (Verenigde Staten) gelukt om 90 procent van de asieldieren ofwel terug te geven aan eigenaren, over te brengen naar andere asielen en organisaties, of te laten adopteren. Hierdoor is het aantal dieren dat wordt geëuthanaseerd gedaald van zo’n 120.000 honden en katten, naar 13.000 dieren.

asieldieren
#GNvdD: Michigan is vanaf nu een niet-dodende staat voor asieldieren | Foto: Pixabay

Om als een ‘niet-dodende staat’ te worden beschouwd, moeten alle dierenasielen in die staat samen er voor zorgen dat 90 procent van de dieren wordt gered van de dood. Naast de staat Michigan, heeft ook de staat Delaware deze titel mogen ontvangen. Vergeleken met Delaware, die in totaal slechts 3 asielen bezit, is het extra bijzonder dat Michigan deze titel heeft kunnen bemachtigen; zij hebben namelijk 174 asielen! Deborah Schutt, oprichtster van de Michigan Pet Fund Alliance:

“Dit is een geweldige primeur voor onze staat. Maar hoewel het opwindend is om Michigan als een staat te zien die de niet-dodende status heeft bereikt, hebben we nog steeds een aantal gemeenschappen die worstelen om levens van asieldieren te redden, vooral met katten. We zullen blijven samenwerken met opvangcentra en reddingsorganisaties om zo effectief mogelijk aan de slag te gaan, de totale verblijfsduur in het asiel te verminderen en de kwaliteit van leven voor dakloze huisdieren te verbeteren wanneer ze in het asiel zitten.”

Door de inzet die nodig was om de niet-dodende status te ontvangen, is het aantal asieldieren dat wordt geëuthanaseerd gedaald van zo’n 120.000 dieren, naar 13.000 dieren het afgelopen jaar.

Hoe zit dat dan in Nederland?

In Nederland wordt regelmatig de term ‘niet-inslaapbeleid’ gebruikt in relatie tot dierenasiels. Het wordt ook wel een ‘non-euthanasiebeleid’ of ‘no kill-beleid’ genoemd. Dit betekent dat er geen enkel dier in het asiel mag worden ingeslapen vanwege leeftijd, dierenartskosten, onzindelijkheid, moeilijk gedrag of een lange verblijfsduur. Dierenasiel Winschoten kwam in 2013 in opspraak omdat het te vroeg euthanasie toepaste bij een aantal honden. Het asiel werd direct onder verscherpt toezicht gesteld. Normaal gesproken kunnen dieren enkel worden ingeslapen als er ernstige medische problemen zich voordoen of als er spraken is van onbehandelbare gedragsproblemen bij honden, die vervolgens een gevaar zouden vormen voor de maatschappij. Jaarlijks zou het om ‘enkele’ honderden honden en katten gaan die worden geëuthanaseerd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Joy de Vos