De organisatie Paso Pacifico heeft een originele aanpak verzonnen om de handelsroute van gestolen schildpaddeneieren in Costa Rica te achterhalen. Ze maakte gebruik van 3D geprinte nepeitjes gevuld met een GPS-tracker, om zo de locatie van de eieren te blijven volgen nadat ze gestolen waren.

Schildpaddeneieren met GPS-tracker in Costa Rica
Naast echte eieren zijn er nepeieren met GPS-tracker aan het nest toegevoegd | Foto: publiek domein

Deze nepeieren, de InvestEggators genaamd, geven elk uur een GPS-signaal door en zijn zo gemaakt dat ze in de nesten geplaatst kunnen worden zonder schade toe te brengen aan de echte schildpaddeneieren. Zo kon Paso Pacifico de weg van het nest naar de uiteindelijke koper volgen. Eieren van zeeschildpadden worden beschouwd als delicatesse in Centraal-Amerika. De kopers zijn veelal bars en restaurants, maar soms ook individuen. Ongeveer 90 procent van alle schildpadnesten in Centraal-Amerika wordt leeggeroofd voor de handel, aldus Paso Pacifico. Dit is een van de redenen waarom slechts 1 op de 1000 baby-zeeschildpadjes ook echt de oceaan bereikt en overleeft.

zeeschildpadden
Foto: michel-candel/flickr

GPS-tracker legt smokkelroutes bloot

Het onderzoek met de nepeieren heeft aangetoond dat ze in de meeste gevallen niet ver reizen vanaf het strand waar ze gestolen zijn. De grootste afstand was 137 kilometer het binnenland in, een reis van twee dagen. Andere eitjes werden onder meer naar een bar 2 kilometer verderop gebracht, of zelfs naar een nabijgelegen residentiële wijk.

Het feit dat de eieren over het algemeen lokaal verhandeld worden is nuttige informatie. Daardoor kan de focus vooral op bewustwording van de lokale bevolking gelegd worden en weet de politie ook dat de handelsroutes voornamelijk lokaal en regionaal  zijn. Wanneer de vraag naar de schildpaddeneieren bij de lokale bevolking afneemt zal de handel ervan ook minder lucratief worden.
.

Zeeschildpadden helpen op Bonaire (video)

.
Jammer genoeg hebben niet alle
locatie-eieren naar behoren gewerkt en is een gedeelte van de onderzoeksresultaten hierdoor verloren gegaan. Zo zijn sommige exemplaren ontdekt door de dieven en achtergelaten op het strand. Anderen werden verplaatst naar locaties zonder GPS-signaal waardoor er geen locatie beschikbaar was en 32 procent bleek was niet bestand te zijn tegen de vochtige omgeving. De InvestEggators, geïnspireerd door afleveringen van The Wire en Breaking Bad, kunnen hier echter op aangepast worden en zullen de volgende keer wellicht meer criminelen ontmaskeren.

Bronnen:

#GNvdD: 3 keer zoveel schildpadnesten als normaal in Thailand

.
©AnimalsToday.nl Robin Veenman