In Engeland is sinds deze maand het verbod op plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik van kracht. De maatregel, die oorspronkelijk in april van start zou gaan, maakt het voor bedrijven illegaal om deze artikelen nog te verkopen en moet de hoeveelheid plastic afval tegengaan.

Verbod op plastic voor eenmalig gebruik in Engeland ingegaan
Engelsen gebruikten naar schatting 4,7 miljard plastic rietjes per jaar | Foto: publiek domein

Mensen in Engeland gebruikten elk jaar naar schatting 4,7 miljard plastic rietjes, 316 miljoen plastic roerstaafjes en 1,8 miljard wattenstaafjes met een plastic steel. Alleen met een vrijstelling kunnen ziekenhuizen, bars en restaurants plastic rietjes verstrekken aan mensen met een beperking of medische aandoeningen.

Verbod op plastic voor eenmalig gebruik in Engeland ingegaan
Plastic wattenstaafjes | Foto: publiek domein

Milieuactivisten en campagnevoerders zijn ingenomen met het verbod, maar roepen op om ook andere wegwerpartikelen aan te pakken, omdat de nu verboden items slechts een fractie vormen van het plastic afval dat in het milieu terechtkomt. Sion Elis Williams van Friends of the Earth zegt dat ministers:

 

 

“…ook meer moeten doen om onze wegwerpcultuur uit te dagen door een verschuiving af te dwingen van alle materialen voor eenmalig gebruik ten gunste van herbruikbare alternatieven.”

Tatiana Lujan van liefdadigheidsorganisatie voor milieuwetgeving ClientEarth zegt dat rietjes, wattenstaafjes en roerstaafjes ‘enkele van de meest zinloze plastics zijn die er zijn’ en dat het verbod daarop ‘een no-brainer’ was. Maar ze blijven volgens haar ‘een minuscule fractie’ van kunststoffen voor eenmalig gebruik, eraan toevoegend dat landen als Ierland en Frankrijk ‘veel meer ambitie hebben getoond’ met doelstellingen op het gebied van herbruikbare verpakkingen en statiegeldregelingen.

Verbod op plastic voor eenmalig gebruik in Engeland ingegaan
Dode albatros gevuld met plastic | Foto: USFWS/flickr CC BY 2.0

Volgens minister van Milieu George Eustice is de regering vastbesloten om de ‘verwoesting van het milieu’ aan te pakken die wordt veroorzaakt door plastic voor eenmalig gebruik. Volgens Eustice maakt de regering plannen voor een statiegeldregeling om het recyclen van drankverpakkingen voor eenmalig gebruik aan te moedigen. Een aantal nationale restaurantketens deed plastic rietjes al in de ban voordat het verbod werd aangekondigd.

De regering van Wales heeft gezegd dat ze ook een soortgelijk verbod op kunststoffen voor eenmalig gebruik overweegt.

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR