In Brazilië is eind september een nieuwe dierenbeschermingswet voor honden en katten ondertekend door een hond en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Met de nieuwe dierenwet krijgen dierenmishandelaars een straf die varieert van boetes tot een gevangenisstraf van vijf jaar.

hond ondertekent Braziliaanse dierenwet
Hond ondertekent Braziliaanse dierenwet | Foto: screenshot video Poder360/YouTube

Brazilië is een enorm land met zo’n 211 miljoen inwoners. Volgens Kelly Barroso, directrice van de Braziliaanse dierenbeschermingsorganisatie Miau Aumigos, zijn er naar schatting ruim 29 miljoen huishoudens met honden en meer dan 18 miljoen huishoudens met katten in het land. Daarnaast telt het land vele zwerfdieren, die vaak op straat achtergelaten en mishandeld zijn.

nieuwe dierenwet in Brazilië
Brazilië telt ruim 29 miljoen huishoudens met honden en 18 miljoen met katten | Foto: publiek domein

President Bolsonaro was, zoals te verwachten, in eerste instantie geen voorstander van de invoering van de nieuwe dierenwet. Dit in tegenstelling tot zijn echtgenote Michelle, die zich vanaf het begin van de campagne heeft ingezet om de wet door te voeren. Bolsonaro vond een gevangenisstraf van vijf jaar wegens dierenmishandeling overdreven. Hij vergeleek de straf met de huidige straf die staat op het in de steek laten van een pasgeboren baby. Daarvoor geldt een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar:

“Als ik de wet afkondig, zullen ze me bekritiseren dat de straf erg hoog is. Als ik mijn handtekening niet zet, zullen dierenliefhebbers mij vervloeken.”

Populist Bolsonaro krijgt internationaal veel kritiek vanwege de grootschalige verkwanseling van het Amazoneregenwoud en zijn lakse benadering van het coronavirus.
.

Ontbossing Amazoneregenwoud Brazilië flink gestegen sinds juni 2019

.
Nadat echtgenote Michelle hem inlichtte over de goedkeuring door de Braziliaanse senaat ging Bolsonaro overstag en was hij bereid zijn handtekening onder de wet te zetten. Twee weken na de goedkeuring van het wetsvoorstel vond de ceremonie plaats in aanwezigheid van onder andere Kelly Barroso van Miau Aumigos en de minister van milieu Ricardo Salles, die zelf onder vuur staat vanwege de grootschalige bosbranden in de Pantanal, waar de habitat van vele planten en dieren is verwoest.
.

Opnieuw brand in Zuid-Amerika: ditmaal vlammenzee in Pantanal

.
Omringd door secretarissen en adviseurs met honden in de armen, ondertekende Bolsonaro de nieuwe dierenwet en liet zijn eigen hond Nestor, symbolisch de wet ondertekenen met een pootafdruk, maar gemakkelijk ging dat niet. Een andere viervoeter die getuige mocht zijn van deze plechtigheid, was een pitbull van wie afgelopen juli de achterpoten waren afgehakt met een machete. Barroso attendeerde erop dat dierenmishandeling een werkelijkheid is in Brazilië.
.

.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools