Wereldwijd worden zes van de zeven zeeschildpaddensoorten bedreigd in hun voortbestaan, als gevolg van menselijk handelen. Gelukkig zijn er ook veel organisaties die proberen zeeschildpadden te behoeden voor uitsterven. Karen Soeters bezocht de vrijwilligers van Sea Turtle Conservation Bonaire.

zeeschildpadden Bonaire
Zeeschildpad bij Bonaire | Foto: screenshot video AnimalsToday/YouTube

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN) heeft vijf belangrijke gevaren voor zeeschildpadden vastgesteld:

1. Visserij,
2. Aantasting van het leefgebied van de dieren,
3. Vervuiling, zoals weggegooid visgerij en plastic maar ook bijvoorbeeld lichtvervuiling,
4. Directe vangst: zeeschildpadden en hun eieren worden overal ter wereld door mensen gedood voor voedsel en voor producten zoals olie, leer en het schild,
5. Klimaatverandering.

zeeschildpadden Bonaire
Zeeschildpadden en hun eieren worden overal ter wereld door mensen gedood | Foto: screenshot video AnimalsToday/YouTube

Op Bonaire leven drie van de zeven soorten schildpadden. Groene zeeschildpadden en karetschildpadden zie je het hele jaar door en onechte karetschildpadden zie je over het algemeen alleen in het broedseizoen. Sea Turtle Conservation Bonaire (zeeschildpaddenbescherming Bonaire) heeft als doel te zorgen voor de bescherming en het herstel van de zeeschildpadpopulaties van Bonaire in hun hele verspreidingsgebied.

zeeschildpadden Bonaire
Slechts een op de duizend overleeft | Foto: screenshot video AnimalsToday/YouTube

Karen Soeters van House of Animals en eindredacteur van Animals Today ging een dag mee om te zien hoe vrijwilligers en medewerkers van Sea Turtle Conservation Bonaire de eieren van de schildpadden zo goed mogelijk proberen te beschermen:
.


.

#GNvdD: Door lockdown leggen zeeschildpadden miljoenen eieren

.©AnimalsToday.nl