Om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen, stellen verschillende landen en regio’s lockdowns in. Onder hen ook Indiase en Braziliaanse regio’s met stranden die belangrijk zijn als broedplaats voor zeeschildpadden. Dat de lockdowns nu samenvallen met de jaarlijkse broedperiode van vele duizenden schildpadden, komt de natuur goed uit. De verwachting is dat de zeeschildpadden meer dan 60 miljoen eieren zullen leggen. 

zeeschildpadden
Door lockdown leggen zeeschildpadden miljoenen eieren | Foto: Pixabay

Het was afgelopen weekend een ongekend schouwspel op de stranden van Paulista, een plaats in het noordoosten van Brazilië. Bijna 100 ernstig bedreigde karetschildpadden kwamen daar op een vrijwel verlaten strand uit hun ei.

Lockdown biedt onberispelijk broedstrand

Normaal gesproken is deze jaarlijkse gebeurtenis een trekpleister voor mensen die willen zien hoe de pasgeboren zeeschildpadjes hun weg banen over het strand, richting de Atlantische Oceaan. Deze keer werden mensen door het coronavirus op afstand gehouden en konden de jonge schildpadjes hun eerste stapjes op een onberispelijk strand zetten.

Lokale bewoners mogen sinds vorige week, toen de gouverneur van de regio Pernambuco een gedeeltelijke shutdown afkondigde, niet meer samenkomen langs haar spectaculaire kust. Hierdoor ging de vuurdoop van de ernstig bedreigde schildpadjes bijna ongemerkt voorbij. Alleen enkele overheidsmedewerkers waren getuige. Paulista’s secretaris voor milieu, Roberto Couto, vertelt dat de plaats een aantrekkingskracht heeft op meer dan één soort schildpad. Wel vier van de vijf in Brazilië voorkomende soorten zijn er te vinden: de karetschildpad, de groene zeeschildpad, de warana en de onechte karetschildpad. “Het is prachtig om de kleine mars van de jongen over het strand te zien,” zegt hij. “Maar deze keer, vanwege het Coronavirus, konden we niemand vertellen dat het zo ver was.”

Recordaantal schildpadden verwacht

Ook in India boden verlaten stranden een podium voor een natuurspektakel, met zeeschildpadden in de hoofdrol. Eind maart kwamen langs het zes kilometer lange Rushikulya strand in Odisha, duizenden warana’s tegelijk aan land. De zeldzame schildpadden staan bekend om hun massale nestgedrag en komen jaarlijks naar de kust van Odisha om eieren te leggen. Volgens Odisha Wildlife Organisation (OWO) komt bijna 50% van de wereldpopulatie warana’s naar deze plek om eieren te leggen en is de lokale kust daarmee de populairste nestplaats voor deze soort.

Dit jaar wordt volgens de lokale afdeling bosbeheer een recordaantal vrouwtjesschildpadden verwacht:

“Om en om zien we een slecht en een goed jaar. In de laatste twee jaar zagen we echter een fenomenale toename in het aantal nesten. Dit jaar schatten we dat op zijn minst 475.000 schildpadden naar het Rushikulya strand komen om eieren te leggen.”

Dat er door het hele land een lockdown van kracht is, die ook toeristen van het strand weert, biedt de dieren perfecte condities om rustig hun eieren te leggen en deze veilig onder te graven.
De vrouwtjes schildpadden keren terug naar hetzelfde strand waar ze zelf uit het ei kwamen. Begin vorige week kwamen al 72.142 van deze dieren op het strand aan.

Schildpadonderzoekers en milieuactivisten hebben toestemming gekregen om de nestplaatsen te bezoeken en houden de situatie goed in de gaten. Over ongeveer 45 dagen, de incubatietijd van de eieren, mag men een kleine vloedgolf aan jonge zeeschildpadjes verwachten, op weg naar hun eerste duik.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks