In Hongkong werd afgelopen week een triest record bekend gemaakt. De douane heeft 26 ton haaienvinnen aangetroffen in twee zendingen uit Ecuador en nam deze in beslag. De vinnen zijn van zo’n 38.500 haaien afgesneden.

douane
Zo’n 38.500 vos- en zijdehaaien zijn afgeslacht voor de enorme partij haaienvinnen die in Hongkong in beslag is genomen. Beide zijn bedreigde diersoorten. | Foto: Wikimedia Commons

De douane in Hongkong heeft nog nooit zo veel haaienvinnen in beslag genomen als dit jaar. Een enorme hoeveelheid haaienvinnen, 26 ton, werd onlangs aangetroffen in containers uit Zuid-Amerika. Het dubbele van het aantal vinnen dat in heel 2019 in beslag is genomen. Naar schatting zijn zo’n 38.500 voshaaien en zijdehaaien hiervoor afgeslacht. Deze haaien hebben de beschermde status, wat ze helaas niet heeft beschermd tegen stropers.

Beide zendingen uit Ecuador, die in januari tien dagen na elkaar aan kwamen, waren van dezelfde verscheper en geadresseerd aan dezelfde logistieke dienstverlener in Hongkong. De douane opende de containers pas op 28 april en 4 mei, waarbij de enorme omvang van de smokkel werd geconstateerd. De 57-jarige eigenaar van de logistieke firma uit Hongkong is gearresteerd, maar op borgtocht vrij.

Wantrouwen

Volgens beambten ontstond er achterdocht omdat op de containers in het Spaans stond aangegeven dat de zending bestond uit gedroogde vis en omdat er al vaker haaienvinnen vanuit Ecuador in beslag waren genomen.

Douane-beambte Danny Cheung Kwok-yin geeft aan:

“Het is voor sommige geïmporteerde goederen ongebruikelijk dat de inhoud in een andere taal dan in het Engels beschreven staat.”

Elke container bevatte meer dan 300 nylon zakken met gedroogde haaienvinnen; meer dan 90% van de vinnen zijn van beschermde diersoorten. De vinnen bleken hoofdzakelijk van voshaaien en zijdehaaien te zijn. Cheung verwacht dat een deel van de vinnen bestemd was voor lokale consumptie in restaurants en winkels in Hongkong. De zaak wordt verder onderzocht en verdere arrestaties zijn niet uitgesloten.

Stijging inbeslagname

Naast de inbeslagname van deze zendingen uit Ecuador heeft de douane dit jaar al eerder 15 ton haaienvinnen geconfisqueerd en twee personen gearresteerd. In heel 2019 is 12 ton haaienvinnen in beslag genomen en zijn 13 mensen gearresteerd. Dat was al een stuk meer dan in 2018, toen de totale vangst 641 kilo haaienvinnen bedroeg en 5 mensen werden gearresteerd. Volgens Cheung is de stijging in inbeslagnames te danken aan meer inspecties en uitwisseling van inlichtingen met het vasteland van China en andere landen.

Bron:

©Animals Today Angelique Lagarde